Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Ontvoerd meisje vrij, maar seksueel misbruikt

25 mei 04

De 13-jarige Wei Wei Hu uit Eibergen, die dinsdagochtend in Münster in Duitsland werd bevrijd, is door haar 37-jarige gewapende gijzelnemer seksueel misbruikt. Het meisje van Chinese afkomst zal haar ouders later op de dag voor het eerst weer zien in haar woonplaats.

Aan de gijzeling, die zondag begon, kwam dinsdagochtend een einde toen de gijzelnemer zich overgaf aan de Duitse politie. Het meisje raakte daarbij niet gewond. Artsen hebben haar in een ziekenhuis in Münster onderzocht. Volgens de politie heeft de ontvoerder haar seksueel misbruikt in de Duitse plaats Gronau. "Voor zover je daar gezien de omstandigheden over kunt spreken, maakt ze een fitte indruk'', zei een woordvoerder van de politie.

De politie kwam de Nederlandse man in de nacht van maandag op dinsdag bij toeval op het spoor tijdens een routinecontrole bij het Duitse Greven. De gijzelnemer zette het meisje een mes tegen de keel en vluchtte met grote snelheid richting Münster. Daar wist de politie hem rond middernacht klem te rijden.

De Duitse politie omsingelde het voertuig met honderden agenten en de Nederlandse politie voerde urenlange, moeizame onderhandelingen met de gijzelnemer. De dader zette bij herhaling het mes op de keel van het meisje, maar omstreeks half zes gaf hij zich over. De verdachte is overgebracht naar het politiebureau in Münster en daar ondervragen Duitse én Nederlandse agenten hem.

Volgens de Duitse politie is de dader vermoedelijk een patiënt van een psychiatrische inrichting in of rond Utrecht. Het zou niet zijn teruggekeerd van verlof. Wegens soortgelijke delicten zou hij eerder met de Nederlandse justitie in aanraking zijn geweest. De Nederlandse politie acht het nog te vroeg om daarover mededelingen te doen.

In Eibergen hebben de ouders van Wei Wei Hu de onderhandelingen en de bevrijding continu gevolgd. Uiterlijk onbewogen hebben ze het goede nieuws ontvangen, verklaarde een buurman. "Ze zijn enorm blij, maar hebben moeite dat te verwoorden. U merkt misschien weinig van een uitbundige stemming, maar die komt zeker op gang'', zei hij. Op dat moment was nog niet bekend dat het meisje seksueel is misbruikt.

Op scholengemeenschap Het Assink in Eibergen, waar Wei Wei Hu in de brugklas zit, hangt de vlag in top. Rector W. Kok noemde de bevrijding van zijn leerlinge "geweldig''. Alle leraren zullen in de eerste lessen ingaan op het goede nieuws over hun medeleerlinge.

Wei Wei Hu werd zondag onder bedreiging van een mes ontvoerd tijdens een fietstocht met een vriendinnetje door het buitengebied van het kerkdorp Rekken. Het andere meisje wist te ontkomen.

Wei Wei Hu werd dinsdagmiddag in Eibergen herenigd met haar ouders. De politie wilde ouders en dochter aanvankelijk op een geheime locatie in Duitsland samenbrengen, maar zag daar op verzoek van de ouders vanaf.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief