Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kamer wil einde aan proefverlof

25 mei 04

Zedendelinquenten die tbs hebben mogen niet meer op proefverlof. Dat vindt een meerderheid van CDA, PvdA en LPF in de Tweede Kamer. De VVD ziet meer in elektronisch toezicht voor tbs'ers op proefverlof.

Dat bleek dinsdag uit een rondje langs de fracties. Woensdag vergadert de Kamer met minister Donner over het tbs-systeem. Die vergadering stond al gepland voordat dinsdag een tbs'er werd aangehouden op verdenking van ontvoering en misbruik van een 13-jarige meisje uit Eibergen.

"De samenleving mag geen risico lopen", zegt PvdA'er Wolfsen. "Ik vind daarom dat tbs'ers met een gewelddadige of pedoseksuele achtergrond niet op proefverlof mogen." Ook CDA'er Joldersman en LPF'er Eerdmans kennen geen pardon. "Chemische castratie of nooit meer vrij", is de keuze die Eerdmans voorstelt.

Tweede-Kamerlid Griffith, ziet niets in het afschaffen van het proefverlof voor zedendelinquenten. Ze vindt dat tbs'ers die op proefverlof gaan, onder elektronisch toezicht moeten worden gesteld.

Jaarlijks nemen ongeveer negentig personen met tbs de benen tijdens hun verlof. Meestal gaat het volgens het ministerie van Justitie om een "korte afwezigheid" zonder dat de betrokkene zich schuldig maakt aan strafbare feiten.

Het aantal tbs'ers is sinds 1995 bijna verdubbeld van 855 naar 1623 in januari 2004. In totaal maken ze per jaar ongeveer 50.000 maal gebruik van de mogelijkheid om met verlof te gaan. In 20.000 gevallen gaat het om begeleid en in 30.000 gevallen om onbegeleid verlof.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief