Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

De Geus bezorgd over stijging lonen

25 mei 04

Minister De Geus van Sociale Zaken is bezorgd over het niet altijd naleven van het vorig jaar gesloten najaarsakkoord. Daarin spraken kabinet en sociale partners af de contractlonen dit jaar niet te laten stijgen.

Van de 21 afgesloten CAO's die onder het najaarsakkoord vallen, laten twaalf kleine loonstijgingen zien. De stijging bedraagt gemiddeld 0,2 procent. De cijfers komen uit een vertrouwelijke monitor die De Geus dinsdag aan collega-ministers heeft overlegd, heeft een woordvoerster gezegd. Het onderzoek heeft betrekking op 10 procent van de werknemers die vallen onder een CAO.

Een eenmalige beloning is toegestaan, als ze aan het resultaat is gerelateerd. Maar in dit geval zijn de stijgingen bedoeld om prijzen te compenseren, zoals gestegen pensioenlasten. Volgens De Geus kan dat geld beter besteed worden om extra te investeren en op die manier meer werkgelegenheid te creëren.

De minister is somber gezien de gebeurtenissen van vorige week. Toen wisten het kabinet en sociale partners geen akkoord over verlof en prepensioen te bereiken. De vakbeweging gaat de achterban raadplegen over een voorstel van kabinet en werkgevers.

Mochten de leden tegenstemmen, dan staan de afspraken uit het najaarsakkoord en daarmee ook de loonmatiging op losse schroeven. Volgens de woordvoerster vindt De Geus het nog te vroeg voor conclusies. Of hij het algemeen verbindend verklaren van CAO's ter discussie stelt, laat hij "boven de markt hangen".

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief