Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Peijs: 40 miljoen voor veiliger spoor

25 mei 04

Minister Karla Peijs van Verkeer en Waterstaat wil het bestaande veiligheidssysteem voor treinen aanpassen, te beginnen op de drukste trajecten. Ze wil daarvoor een bedrag van 40 miljoen euro op haar begroting vrijmaken.

De door een Kamermeerderheid verlangde versnelde invoering van het Europese veiligheidssysteem voor het spoor wijst ze als te duur van de hand. Dat systeem kost honderden miljarden euro's. CDA en PvdA spraken zich na het treinongeluk van afgelopen vrijdag in Amsterdam niettemin voor dat systeem uit.

De door Peijs beoogde aanpassingen zouden het onmogelijk maken dat ook treinen die onder de 40 km per uur rijden door een rood sein rijden. Het huidige systeem werkt alleen bij treinen die harder rijden.

De minister noemde de kritiek die mr. Pieter van Vollenhoven zaterdag uitte als voorzitter van de Raad voor de Transportveiligheid onverstandig. Hij dreigde toen niet langer onderzoek te doen naar dit soort ongelukken als er niet snel op het nieuwe systeem wordt overgestapt. "De raad is er juist voor die onderzoeken. Dan zoeken we iemand anders".

Peijs wilde over de oorzaak van het ongeluk van vrijdag niet speculeren. Donderdag houdt de Tweede Kamer een spoeddebat over de veiligheid op het spoor.

(Bron: nosnieuws.nl)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief