Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Minima gaan meer achteruit dan kabinet voorspelde'

26 mei 04

Mensen met een laag inkomen worden dit jaar harder in hun portemonnee gepakt dan het kabinet heeft voorspeld. Huishoudens die draaien op een modaal of hoger inkomen, gaan er minder op achteruit of zelfs op vooruit. Dat blijkt uit een onderzoek dat Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft verricht in opdracht van de PvdA.

De PvdA presenteert het rapport woensdagmiddag. Dan zullen de sociaal-democraten ook alternatieven en oplossingen aandragen om de grootste problemen op te vangen.

Het Nibud onderzocht de zogeheten koopkrachtcijfers van negen veel voorkomende samenstellingen van huishoudens. Daaruit blijkt dat vooral alleenstaande jong-gehandicapten, mensen met een AOW-uitkering en mensen die een beroep doen op de thuiszorg harder getroffen worden dan het kabinet voorzag.

Een alleenstaande jong-gehandicapte heeft volgens het Nibud 66 euro per maand minder te besteden. Dat is een koopkrachtverlies van 5,7 procent. Iemand met een modaal inkomen en een zieke partner gaat er 27 euro per maand (1,2 procent) op vooruit. Een gezin met twee kinderen, een inkomen van twee keer modaal en een eigen huis gaat er 0,5 procent op achteruit en niet de 1,25 procent die het kabinet voorspelde.

Het extra geld van 110 miljoen euro dat gemeenten van het kabinet krijgen om minima die echt in de problemen komen te helpen, is in de berekeningen meegenomen, aldus het Nibud. Minister De Geus van Sociale Zaken liet in een reactie weten dat het te vroeg is om conclusies te trekken. Volgens hem is dat extra geld voor een deel nog niet besteed. Hij riep mensen die in de problemen komen op om bij hun gemeente aan te kloppen.

Overigens heeft De Geus de Tweede Kamer eerder al moeten beloven dat hij de Kamer zou informeren over de koopkrachtgevolgen van de bezuinigingsmaatregelen van dit kabinet. De verwachting is dat dit nog voor de zomervakantie gebeurt. Mocht dan blijken dat er te weinig geld is om minima uit de problemen te helpen, dan zal het kabinet meer geld vrij maken.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief