Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Beoordelen kans herhaling tbs'ers kan veel beter'

26 mei 04

Het voorspellen van de kans dat een tbs-patiënt opnieuw misdrijven gaat plegen voordat hij weer op vrije voeten komt, kan veel beter. Het gaat dan met name om daders van geweld of seksueel misbruik. Uit onderzoek blijkt dat de beoordeling van psychiaters lang niet altijd betrouwbaar is.

Een van die onderzoeken werd in augustus gepubliceerd. Het was een proefschift van de psychologe M. Cima, die promoveerde aan de Rijksuniversiteit Limburg. Volgens haar vertrouwen psychiaters op hun ervaring bij het beoordelen van mensen die verdacht worden van misdrijven en een stoornis hebben. Psychiaters blijken echter niet beter dan leken in staat om te bepalen of een patiënt iets voorwendt of niet, luidde een van haar conclusies.

Cima pleit voor het gebruik van een test, zoals ook in Amerika gebeurt. Zij vindt het van belang dat er verder onderzoek komt naar objectieve meetinstrumenten.

Het zal volgens haar nog wel even duren voor de testen gemeengoed worden. Cima concludeerde dat er een sfeer van arrogantie onder psychiaters heerst. "Zij denken het zelf beter te weten dan een test.''

Het was niet voor het eerst dat een wetenschapper constateerde dat de beoordeling van tbs'ers lang niet optimaal is. Ook prof.dr. C. de Ruiter en andere wetenschappers die onderzoek naar herhalingsgevaar hebben gedaan, gaven in 2000 al nadrukkelijk aan dat het voorspellen van de kans op herhaling in Nederland veel beter kan. "De methode die de tbs-klinieken in Nederland gebruiken, is niet goed genoeg'', vonden ze toen al. Sindsdien is er weinig veranderd.

Ook toen bepleitten de wetenschappers al dat tbs-patiënten zouden moeten worden beoordeeld via een checklist. Die checklist zou een meer wetenschappelijke benadering hebben, dan de evaluatie van de mensen in de kliniek zelf. De Ruiter en haar collega's waren ervan overtuigd dat het extra onderzoek bij tbs-patiënten een "grote verbetering'' in Nederland zou zijn voor het beoordelen van tbs-patiënten. Met een aanvullend onderzoek zouden er minder tbs-ers vrijkomen die nog steeds een gevaar voor de samenleving vormen, luidde hun stellige overtuiging.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief