Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kerry valt Bush aan over veiligheid

27 mei 04

De Democratische presidentskandidaat John Kerry heeft donderdag beloofd de schade in de buitenlandse politiek die president Bush zou hebben aangericht te herstellen. Hij beloofde een veiligheidspolitiek die is gebaseerd op samenwerking met bondgenoten in plaats van intimidatie. "De wereld heeft een Amerika nodig dat luistert en leidt en niet een Amerika dat wordt gevreesd'', aldus Kerry in een redevoering voor aanhangers in Seattle, in het noordwesten van het land.

Bush voert volgens de Democraat "de arrogantste, onbekwaamste en meest roekeloze, ideologische buitenlandse politiek in de moderne geschiedenis van het land''. De president is volgens Kerry verantwoordelijk voor "de gestegen olieprijzen, de vervreemding van bondgenoten van de VS'' en "het feit dat lagere overheden onvoldoende geld krijgen om zich tegen terrorisme te weren''.

Kerry maakte Bush veel verwijten over diens oorlog tegen het terrorisme. De regering ligt onder vuur over weer een waarschuwing tegen terrorisme. Volgens Kerry verdienen de VS een president die veiligheid niet ziet als een gelegenheid voor publiciteit en een mooie foto, maar een die het land veiliger maakt.

Minister van Justitie Ashroft kwam woensdag met informatie dat het netwerk al-Qaeda van plan is de komende maanden de VS "hard te treffen''. Hij liet de foto's verspreiden van zeven verdachten die volgens hem "een duidelijk en actueel gevaar vormen''. Veel Amerikanen verdenken de regering ervan de foto's uit een lade te hebben getrokken voor politieke doeleinden.

De voorzitter van de nationale vereniging van brandweerkorpsen bijvoorbeeld, Harold Schaitberger, zei dat de dreiging al maanden oud is. Het kan volgens hem geen toeval zijn dat Bush die van stal haalt in een tijd dat zijn populariteit diep keldert. Een Democratisch lid van de senaatscommissie voor de nationale veiligheid, Dick Durbin, zei cynisch dat het wel nooit duidelijk zal worden of de regering echt nieuwe informatie heeft.

Het Witte Huis had laten weten dat "een stroom van geloofwaardige inlichtingen'' de afgelopen maanden is binnengekomen. Maar de autoriteiten hebben de wegens terrorisme in het leven geroepen alarmfases niet naar dreigender kleuren oranje of rood bijgesteld.

Minister van Binnenlandse Veiligheid Ridge had kort voor Ashcrofts waarschuwing nog voor de televisie betoogd dat de Amerikanen gewoon vakantieplannen moeten maken en doorgaan met hun dagelijkse leven. Ridge bevestigde dat er geen plannen zijn de huidige kleur geel van de alarmfase te wijzigen. Hij zei dat de laatste dreiging daar niet specifiek genoeg voor is.

Minister Ashcroft en FBI-chef Mueller spraken van "betrouwbare bronnen'' die aangeven dat al-Qaeda deze zomer een aanslag in de VS wil plegen. Mogelijke doelwitten zijn de economische top van de G8 op Sea Island, in de staat Georgia, en de partijconventies van de Democraten en de Republikeinen in respectievelijk Boston en New York.

Tijdens de persconferentie in het FBI-hoofdkwartier in Washington werden foto's van zeven verdachten getoond. Het gaat om zes mannen en een vrouw van Arabische, Amerikaanse of Afrikaanse afkomst. De foto's waren niet nieuw. Het gaat om verdachten die al langer worden gezocht wegens terrorisme.

(Bron: ANP/RTR)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief