Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Aanklager: Dutroux op alle punten schuldig

28 mei 04

Na het aanhoren van meer dan vijfhonderd getuigen voelt openbaar aanklager Bourlet zich gesterkt in zijn overtuiging. Marc Dutroux is op alle punten schuldig, maar hij werkte niet alleen. Michel Nihoul was lid van een bende die meisjes 'bestelde'. Dat betoog stak Bourlet donderdag af tegenover de jury in de grootste Belgische rechtszaak ooit over ontvoeringen en kindermoorden.

De aanklager erkent dat hij vaak moet terugvallen op indirect bewijs, ondanks acht jaar onderzoek. Zo beschuldigt hij Dutroux van de onvoering van de meisjes Julie en Mélissa. Dutroux heeft betrokkenheid daarbij ontkend. Bourlet voert aan dat de verdachte al langer van plan was meisjes te kidnappen en dat ook al eerder gedaan had en het feit dat de lijken van de meisjes in zijn tuin zijn gevonden. Ook de verklaringen van zijn ex-echtgenote Michelle Martin spelen een rol.

De verkrachtingen van de overleden slachtoffers zijn evenmin hard te maken. "Maar ik ken geen enkel levend slachtofofer van Dutroux dat niet getuigt over zijn obsessie om te verkrachten'', hield Bourlet de jury voor.

Bij juryzaken in België wordt de eis voor de strafmaat pas geformuleerd zodra de jury het 'schuldig' heeft uitgesproken. Belgische media speculeren er al op dat, gezien de toonzetting in het requisitoir, de aanklager zal aansturen op de maximale straf voor Dutroux: levenslang.

Bourlet ziet Dutroux echter niet als enige verantwoordelijke. Hij wil ook de Brusselse oplichter Nihoul achter de tralies zien. Hij zou opdrachtgever zijn voor de ontvoering van Laetitia. De aanklager baseert zich op getuigen die Nihoul hebben waargenomen in het Ardense stadje en Laetitia's woonplaats Bertrix. Dat was enkele dagen voor de ontvoering van Laetitia. Nihoul heeft altijd volgehouden dat hij toen nooit in Bertrix was. Diverse getuigenverklaringen hierover spreken elkaar tegen.

De betrokkenheid van Nihoul heeft altijd voor verdeeldheid gezorgd in België. Met Nihoul erbij is er mogelijk sprake van een groter netwerk van pedofielen, is daarbij de gedachte. Bourlet is de man die van het begin af een groter netwerk zag achter Dutroux. Anderen, zoals onderzoeksrechter Langlois, geloven daar niets van. Zij beschouwen het als verzinsels van Dutroux die zijn eigen rol wil bagatelliseren. Mede door de richtingenstrijd tussen Bourlet en Langlois heeft het onderzoek zo lang voortgesleept.

Donderdagmiddag begonnen de advocaten van Dutroux met hun slotpleidooi. Raadsvrouw Van Praet schoot gaten in het verhaal van Dutroux' ex-vrouw Martin. Haar verklaringen zijn een belangijke basis voor de aanklachten tegen Dutroux, maar ze liegt op verschillende punten, aldus Praet. Ze herhaalde nog eens dat haar cliënt niets te maken heeft met de ontvoering van Julie en Mélissa. Die zou zijn uitgevoerd door medeverdachte Lelièvre en diens overleden kompaan Weinstein, in opdracht van Nihoul. Die Nihoul is ook de spil in het netwerk, betoogde ze verder nog.

Een andere advocaat van Dutroux, Boudewyn, wekte irritatie met zijn beeldende manier van spreken. Zo toonde hij een hoge hoed, met de mededeling dat hij niet als een goochelaar een konijn te voorschijn moet toveren, maar dat enkel de feiten tellen. Paul Marchal, vader van slachtoffer An, verliet daarop de zaal. Volgende week gaat de verdediging van Dutroux verder. Dan komen ook de advocaten van de drie andere verdachten aan het woord.

(Bron: ANP/BELGA)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief