Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Ook andere ministeries verdacht

28 mei 04

De Algemene Rekenkamer waarschuwt dat zelfverrijking zoals in de ambtelijke top van het ministerie van Onderwijs, zich ook bij andere ministeries kan voordoen. Vorig jaar trof de Rekenkamer na een onderzoek bij Justitie vergelijkbare problemen aan met illegaal uitbetaalde toeslagen.

De Rekenkamer overweegt nu alle ministeries te gaan onderzoeken op de rechtmatigheid van de personeelsuitgaven, zo verklaart een woordvoerder. De meeste ministeries zijn niet op een dergelijk grondige wijze onderzocht. Het kabinet vergadert vandaag over de zelfverrijking.

De onrechtmatigheden met salarissen en toeslagen bij het ministerie van Onderwijs zijn bij de controle over 2003 aan het licht gekomen, maar bestrijken meer jaren: onvolledige declaraties van topambtenaren worden door onbevoegden ondertekend, er wordt al jarenlang salaris doorbetaald aan ambtenaren die op non-actief staan en bij het toekennen van salarisverhogingen en onkostenvergoedingen worden de voorgeschreven procedures genegeerd.

Een aantal anonieme 'verontruste ambtenaren' voegt daar in een brief aan de Tweede Kamer aan toe dat deze praktijk jarenlang heeft kunnen bestaan doordat de top niet of nauwelijks wordt gecontroleerd.

Hoewel minister Van der Hoeven van Onderwijs een intern onderzoek is begonnen, lijkt de Tweede Kamer daar geen genoegen mee te nemen. Kamerleden zien de bezoldiging van de ambtelijke top in één lijn met eerdere problemen rond de slechte 'bestuurscultuur' op het departement.

In haar eerste reactie zegt minister Van der Hoeven 'onaangenaam verrast' te zijn door de suggestie van de anonieme klagers, dat heel de top van het departement 'graait in de ruif van gemeenschapsgeld'. Bovendien vindt zij het betreurenswaardig dat de klagers niet eerst bij haar hun beklag hebben gedaan.

Onderwijs blijkt niet het enige departement waar slecht wordt gecontroleerd. Vorig jaar ontdekte de Rekenkamer dat bij het ministerie van Justitie zestig ambtenaren een toeslag kregen die al twee jaar was afgeschaft. Ook kregen zeventig andere ambtenaren twee of meer toeslagen tegelijk, wat ook niet de bedoeling is.

Ambtenaren boven salarisschaal 11 hebben geen recht op een overwerkvergoeding. Toch keerde Justitie in totaal 184 duizend euro uit aan 51 ambtenaren . Het afkopen van vakantiedagen-stuwmeren, wat niet is toegestaan, blijkt ook gebruikelijk.

(Bron: De Volkskrant)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief