Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Sharon dient terugtrekkingsplan Gazastrrok niet in

28 mei 04

De Israëlische premier Sharon zal zondag zijn plan voor de volledige Israëlische terugtrekking uit de Gazastrook toch niet ter stemming indienen bij zijn kabinet. Volgens de Israëlische media kan hij niet rekenen op een meerderheid van de ministers.

Het plan dat Sharon zou indienen, voorzag in de ontruiming van alle nederzettingen op de Gazastrook en de volledige sloop ervan. Dat plan is eerder deze maand door de Likoedpartij van Sharon afgewezen, maar de premier zou het nu met enige aanpassingen toch aan het kabinet presenteren.

De Israëlische regeringsleider wil nu een plan indienen dat voorziet in de ontruiming van slechts drie van de 21 joodse nederzettingen. Hij trok dit eerder in nadat Likoed-ministers ook daar protesten tegen hadden aangetekend, maar wil het plan nu alsnog op tafel leggen.

Een van de belangrijkste tegenstanders van het oorspronkelijke voorstel van de premier is minister van Financiën Netanyahu. Sharon zou mogelijk overwegen om Netanyahu de laan uit te sturen als hij zich opnieuw tegen het plan zou verzetten. Netanyahu gaat volgens de Israëlische krant Haaretz waarschijnlijk wel akkoord met het afgezwakte plan.

De minister en voormalig premier wordt gezien als de belangrijkste rivaal van Sharon voor het leiderschap van de Likoedpartij. Nu de positie van Sharon als gevolg van onenigheid over het terugtrekkingsplan is verzwakt, doen geruchten de ronde dat Netanyahu op het punt staat Sharon te vervangen.

Andere bronnen spraken vrijdag overigens tegen dat Sharon Netanyahu naar huis stuurt, aangezien een dergelijke maatregel ernstige onrust binnen de Likoedpartij zou veroorzaken. Ook zou het vertrek van de minister van Financiën Israël in de problemen kunnen brengen op de internationale financiële markten.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief