Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nederland gaf voorschot losgeld Artsen zonder Grenzen

28 mei 04

Arjan Erkel is vrijgekomen na betaling van losgeld. Dat heeft Buitenlandse Zaken vrijdag bekendgemaakt. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Artsen zonder Grenzen een voorschot gegeven, omdat de organisatie het door de ontvoerders geëiste losgeld niet binnen 24 uur kon betalen.

Een bedrag wil het ministerie niet noemen. Het zou gaan om een bedrag van 1 miljoen euro. Artsen zonder Grenzen heeft volgens Buitenlandse Zaken op 8 april het ministerie mondeling beloofd het bedrag terug te betalen. Deze afspraak is dezelfde dag nog bevestigd door de vertegenwoordiger van Artsen zonder Grenzen in Moskou aan de Nederlandse ambassadeur in Rusland.

"Er kan geen misverstand zijn over de aard van de afspraak die we gemaakt hebben tussen het ministerie en Artsen zonder Grenzen", aldus P. Van Wulfften Palthe, directeur-generaal Regiobeleid en Consulaire Zaken van Buitenlandse Zaken. Hij kan echter geen reden bedenken waarom de hulporganisatie het voorschot tot op heden nog niet heeft terugbetaald.

Arjan Erkel noemt het "wrang" dat zijn werkgever Artsen zonder Grenzen (AzG) nog geen geld aan de Nederlandse overheid heeft betaald ter compensatie van het losgeld dat voor hem is betaald.

"Ik was altijd van mening dat AzG er alles aan deed om je uit dergelijke situaties te halen", zei hij vrijdagavond op Radio 1. "Dat geldt ook voor het betalen van losgeld. Deze situatie heeft twintig maanden geduurd. Het komt een beetje wrang over dat ze nu nog altijd geen geld willen betalen."

Erkel hoorde bij zijn vrijlating dat er losgeld was betaald. Om hoeveel geld het ging en wie het had betaald, werd hem niet verteld.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief