Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Al-Yawar president Irak

1 jun 04

De huidige voorzitter van de Iraakse regeringsraad, de 45-jarige Ghazi al-Yawar, wordt president van Irak. Dat heeft de VN-gezant Lakhdar Brahimi dinsdag bevestigd.

Al-Yawar is sinds twee weken voorzitter van de regeringsraad. Hij volgde de vermoorde Izzedin Salim op. Al-Yawar verliet Irak in 1990 en wordt nu gezien als een persoon die eenheid in Irak kan bewerkstelligen. Het soennitische stamhoofd heeft goede banden met de soennitische, sjiitische en de Koerdische gemeenschap in het land.

Eerder op de dag hadden de regeringsraad en de coalitiemacht nog de soennitische oud-minister van Buitenlandse Zaken Adna Pachachi voorgedragen voor de ceremoniële functie. Pachachi bedankte echter voor de eer. Volgens Brahimi gebeurde dat "om persoonlijke redenen''.

De benoeming van de president betekent een overwinning voor de regeringspartij. De Amerikanen, die de coalitie in Irak leiden, hadden een uitgesproken voorkeur voor Pachachi. Door diens weigering wordt nu de favoriet van de regeringsraad de nieuwe president.

Brahimi heeft dinsdag ook de twee vice-presidenten benoemd. Ibrahim Jaffari van de sjiitische partij Dawa en Roj Nuri Shawis van de Koerdische Democratische Partij worden vice-president. Het gaat om tijdelijke functies, totdat de Iraki's in verkiezingen hun eigen leiders hebben kunnen kiezen.

Naar verwachting zal de nieuwe Iraakse premier Iyad Allawi later op de dag zijn kabinet bekendmaken.

(Bron: ANP/Reuters)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief