Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nieuwe president Ghazi al-Yawar kritisch over VS

1 jun 04

De nieuwe president van Irak, Ghazi Mashal Ajil al-Yawar, is niet bang harde kritiek te uiten op de bevrijders van zijn land. De Amerikanen hebben de orde en veiligheid in het land verslechterd, vindt hij. De voorkeur van de VS voor het presidentschap ging niet uit naar de 45-jarige Al-Yawar, maar naar Adnan Pachachi (81) die dinsdag bedankte voor de eer.

Beide mannen, lid van de regeringsraad, zijn gematigde soennieten die in de Verenigde Staten hebben gestudeerd. Alletwee zijn ze behoorlijk geliefd bij het volk. Net als Pachachi heeft Al-Yawar enige tijd in ballingschap geleefd. Hij had de voorkeur van de Iraakse regeringsraad voor het vooral ceremoniële ambt van president. Sinds twee weken leidt de soenniet de regeringsraad. Hij volgde de vermoorde voorzitter Izzedin Salim op. Hij verschijnt doorgaans in traditioneel Arabisch gewaad.

Al-Yawar verliet Irak in 1990. Hij wordt nu alom gezien als iemand die eenheid in Irak kan smeden. Hij onderhoudt goede contacten met zowel de soennitische, sjiitische als de Koerdische gemeenschap en met alle leden van de regeringsraad. Hij is vooraanstaand lid van de Shammar-stam, een van de grootste in het Golfgebied waartoe ook veel sjiitische clans behoren.

Onlangs kwam Al-Yawar met harde kritiek op de Amerikanen. "De veiligheidssituatie in Irak is voor 100 procent de schuld van de VS. Zij bezetten het land, ontmantelden de veiligheidsdiensten en hielden de grenzen maandenlang open zodat iedereen erin kon zonder visum of paspoort." Ook drong hij aan op "volledige en complete" soevereiniteit voor zijn land.

Ondanks zijn kritiek staat Al-Yawar bekend om zijn banden met Washington. Hij verwerpt het geweld tegen de coalitietroepen. De nieuwe president studeerde er ook, aan de Georgetown-universiteit. Daarvoor studeerde hij aan de Petroleum and Minerals University in Saudi-Arabië. In dat land leidde Al-Yawar later jarenlang een telecombedrijf.

De regeringsraad mag de functie van president dan vooral als symbolisch zien, Al-Yawar zei ooit de baan alleen te zullen accepteren als hij ook echte macht en bevoegdheden zou krijgen. Boos werd hij toen het erop leek dat de Amerikanen het paleis van de verdreven dictator Saddam Hoessein wilden gebruiken als hun ambassade. "Dat is alsof iemand met zijn vinger in andermans oog prikt", zei Al-Yawar.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief