Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Daling spermadonoren

1 jun 04

De daling van het aantal spermadonoren is nagenoeg gestopt. Begin jaren negentig waren er in Nederland nog bijna duizend spermadonoren, vorig jaar nog ongeveer driehonderd. Aan deze trend is een einde gekomen, heeft een woordvoerder van de Nederlands-Belgische Vereniging voor Kunstmatige Inseminatie (NBVKI) woendag gezegd.

De forse daling wordt toegeschreven aan de Wet Donorgegevens Kunstmatige Inseminatie, die met ingang van 1 juni van kracht is. Die zorgt ervoor dat kinderen en hun ouders de identiteit van de donor kunnen opvragen vanaf de zestiende verjaardag van het kind. In de vijftien jaar lange aanloop naar de invoering van de wet haakten veel anonieme donors af.

In 1990 waren er nog negenhonderd mannen die anoniem zaad doneerden. Vorig jaar was hun aantal gezakt naar ongeveer honderd. Er waren er twee keer zo veel die dat niet anoniem deden. "Door alle aandacht voor de wet is de daling van het aantal spermadonoren al vroeg ingezet, maar inmiddels gestabiliseerd. We verwachten niet dat na 1 juni opnieuw veel mannen stoppen'', aldus de woordvoerder van de NBVKI.

Hoewel de vraag naar spermadonoren het aanbod ruimschoots overschrijdt, is de NBVKI wel voorstander van de wet. "De meeste mensen die kunstmatig verwekt zijn, weten dat niet. Maar kinderen die het wel weten, komen vaak in psychische nood'', aldus de zegsman.

De Wet Donorgegevens Kunstmatige Inseminatie is niet de enige aanstaande wet die de ongeveer tien spermabanken in Nederland direct raakt. In juli wordt de Wet Veiligheid en Kwaliteit Lichaamsmateriaal van kracht. Die bepaalt dat spermabanken worden gezien als orgaanbank en moeten voldoen aan een kwaliteitskeurmerk. Daardoor moet worden voorkomen dat ontvangers in aanraking komen met slecht of besmet lichaamsmateriaal.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief