Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Chailly: 'Ik heb veel van het Concertgebouworkest geleerd'

2 jun 04

Riccardo Chailly, de scheidende chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest (KCO) heeft veel van dit gezelschap geleerd. Dat zegt hij in Preludium, het blad van het Concertgebouw en het Concertgebouworkest.

"Ik was jong toen ik hier kwam en in zekere zin leerde ik van het orkest het geheim van de muziek, van dat wat achter de noten ligt.'' Hij kwam daar achter door de manier van spelen en door het omgaan met de betekenis van de muziek, vertelt hij.

De Italiaan is zich in de jaren bij het Concertgebouworkest (1988-2004) ook intensief gaan bezighouden met de partituren van Willem Mengelberg, een van zijn voorgangers. "Het is merkwaardig dat het nauwelijks wordt gebruikt. Ik vind het een must voor elke dirigent. Ik heb partituren bestudeerd van Stokowski, Toscanini en Szell, maar zo gedetailleerd als die van Mengelberg had ik ze nooit eerder gezien. En veel informatie is 'first hand': van Ravel, Mahler, Strauss. De manier waarop Mengelberg zich voorbereidde is verbazingwekkend en in dat opzicht is hij een dagelijks voorbeeld voor me. Geen enkele maat liet hij onberoerd.''

Chailly is dik tevreden over zijn jaren bij het orkest. Hij wilde de band daarvan met de twintigste-eeuwse muziek versterken. "Nu terugkijkend, ben ik ervan overtuigd dat we dat hebben bereikt.'' Over de concerten is hij ook zeer te spreken: "Zelden, heel zelden waren er uitvoeringen die half waren, die beter konden.''

Chailly wordt volgende week vrijdag uitgezwaaid met een besloten bijeenkomst in de ochtend en een uitvoering van de Negende van Mahler 's avonds in aanwezigheid van de koningin. De Let Mariss Jansons volgt hem op.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief