Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Optreden tegen moslimorganisatie Nederland

2 jun 04

De Verenigde Staten en Saoedi-Arabië gaan gezamenlijk optreden tegen buitenlandse filialen van de Saoedische 'liefdadigheidsorganisatie' al-Haramain in Nederland, Afghanistan, Albanië, Bangladesh en Ethiopië. De organisatie wordt verdacht van het financieel steunen van moslimterrorisme, aldus Amerikaanse media.

De Saoedische overheid heeft al-Haramain al in 2003 opgedragen alle buitenlandse vestigingen te sluiten, maar uit nader onderzoek is gebleken dat er nog verscheidene actief zijn.

Het Arabische land poogt al langer organisaties te ontmantelen die buiten de grens opereren als liefdadigheidsorganisaties, maar eigenlijk actief zijn als financiers van terreurdaden of als verspreiders van extremistisch gedachtengoed. Saoedi-Arabië kondigde woensdag de oprichting aan van een nieuwe organisatie die alle activiteiten van Saoedische liefdadigheidsorganisaties zal gaan overzien.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën meldde op zijn beurt dat de vijf betrokken filialen op de zwarte lijst komen van instellingen die steun bieden aan het terrorisme. In een persbericht van het departement staat dat de betrokken organisatie in verband gebracht kan worden met het al-Qaedanetwerk en Osama bin Laden.

Het Nederlandse filiaal van Al-Haramain is volgens een lijst van het Amerikaanse departement gevestigd in Amsterdam, op hetzelfde adres als de omstreden moskee El Tawheed. Die kwam eerder dit jaar weer in het nieuws wegens de verkoop van opruiende lectuur.

Bestuurslid F. Zaari van de El Tawheed-moskee legt uit dat één van de bestuursleden van de moskee ook de woordvoerder is voor al-Haramain in Nederland. Verder heeft de liefdadigheidsorganisatie een postadres bij de Amsterdamse moskee.

Volgens Zaari heeft al-Haramain geen banden met terroristische organisaties en al helemaal niet met Osama bin Laden. ,,Een aantal maanden geleden hebben wij van de oprichter van al-Haramain in Saoedi-Arabië zwart-op-wit gekregen dat hij en al-Haramain zich distantiëren van alle terroristische groepen en van Osama Bin Laden en het al-Qaedanetwerk. Wij vroegen om deze verklaring, omdat er toen ook in de media stond dat al-Haramain contacten had met al-Qaeda. Als dit het geval was geweest, dan hadden wij niets meer met hen te maken willen hebben'', aldus Zaari.

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) heeft zojuist een onderzoek naar Saoedische invloeden op het gebied van moslimextremisme in Nederland afgerond en haar bevindingen opgeschreven in een rapport. Volgens een woordvoerder van de AIVD biedt minister Remkes van Binnenlandse Zaken dit waarschijnlijk begin volgende week aan de Tweede Kamer aan.

Het onderzoek heeft zich met name gericht op het doen en laten van stichtingen en moskeeën die met Saoedisch geld worden gefinancierd. Inhoudelijk wil de AIVD nog niet op het onderzoek reageren.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief