Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bush vergelijkt strijd tegen terrorisme met Tweede Wereldoorlog

3 jun 04

De internationale strijd tegen terrorisme is volgens de Amerikaanse president Bush vergelijkbaar met de Tweede Wereldoorlog. In zijn ogen gaat het in beide gevallen om de strijd tussen vrijheid en tirannie. Bush sprak in Colorado Springs tegen net afgezwaaide luchtmachtofficieren.

Het Amerikaanse staatshoofd plaatste zijn oorlog tegen terrorisme in lijn met de "grootste gevechten van de laatste eeuw'' tussen democratie en totalitarisme. Bush zei ook dat "net als bij de Tweede Wereldoorlog het huidige conflict begon met een verrassingsaanval op de VS'', waarbij hij de Japanse aanval op Pearl Harbor in 1941 vergeleek met de aanslagen in New York en Washington op 11 september 2001.

Bush haalde ook beroemde woorden aan die de Amerikaanse generaal Eisenhower voor het begin van D-Day in juli 1944 sprak. Alleen het woord 'kruistocht' dat Eisenhower destijds gebruikte, liet hij wijselijk weg. Toen Bush dat woord na de aanslagen van 11 september 2001 in een toespraak gebruikte, kreeg hij veel kritiek uit de islamitische wereld.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief