Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kerry kraakt militair beleid Bush

3 jun 04

President Bush heeft het Amerikaanse defensiebeleid volledig verkeerd aangepakt. Zijn Democratische uitdager John Kerry stelde donderdag dat Bush er niet in is geslaagd het leger klaar te stomen voor de uitdagingen van de 21e eeuw. Ook beschuldigde hij Bush ervan met slinkse methoden het leger op peil te houden.

Kerry uitte ernstige kritiek op een nieuwe wet, die het mogelijk moet maken vrijwilligers na het verstrijken van hun termijn te verplichten in dienst te blijven. Ook is hij tegen de praktijk
steeds meer reservisten en Gardisten in te zetten. "Het Amerikaanse leger dreigt te worden uitgehold.''

Tijdens een toespraak in de Truman-bibliotheek in Independence, Missouri betoogde Kerry dat hervormingen in het leger nodig zijn nu de Koude Oorlog is afgelopen. Hij pleitte voor een uitbreiding van de speciale eenheden, technische innovaties en het inzetten van de Nationale Garde voor het binnenlandse veiligheidsbeleid.

De Democratische presidentskandidaat waarschuwde dat Amerikaanse militairen in Irak door het slechte beleid gevaar lopen. Er zijn nog veel wapens in omloop en te weinig troepen om die wapens op te sporen en criminaliteit en plundering tegen te gaan, aldus Kerry.

(Bron:ANP/RTR)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief