Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Rapport Senaatscommissie bespoedigt val Tennet

4 jun 04

Het vertrek van CIA-topman George Tenet is wellicht bespoedigd door een zeer kritisch niet geopenbaard rapport van een Senaatscommissie. Dat heeft The New York Times vrijdag
geschreven.

Het geheime rapport is opgesteld door de inlichtingencommissie van de Senaat en vorige maand overhandigd aan de CIA. Het bevat volgens overheidsfunctionarissen en medewerkers van Tenet een gedetailleerd verslag van alle fouten en misrekeningen die Amerikaanse inlichtingendiensten hebben gemaakt over vermeende massavernietigingswapens in Irak.

Het Central Intelligence Office heeft veel kritiek gekregen wegens twee vermeende blunders. Zo zou de dienst de aanslagen van 11 september 2001 niet hebben zien aankomen. defensieminister Rumsfeld zei vrijdag nog dat die te voorkomen waren geweest als er voldoende informatie was geweest en als de Amerikanen infiltranten in terreurgroepen hadden gehad.

Bovendien heeft CIA-informatie dat Saddam Hoessein over massavernietigingswapens zou beschikken, mede geleid tot een Amerikaanse aanval op dat land. Van dergelijke wapens is nog steeds geen spoor gevonden.

The New York Times verwacht dat er in juni een openbare versie van het beladen rapport verschijnt.

(Bron:ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief