Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Radicale imams gaan ondergronds

4 jun 04

Radicale imams die het salafisme aanhangen, gaan steeds meer ondergronds te werk. Ze radicaliseren en keren zich af van de Nederlandse samenleving. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) vindt dat "zeer ernstig'', zo blijkt vrijdag uit een rapport van die dienst over Saoedische invloeden in Nederland.

Aan de andere kant stellen salafistische geestelijken zich gematigder op dan ze voorheen deden. Dat doen ze echter niet uit zichzelf maar door druk van buitenaf. Het is volgens de AIVD dus maar de vraag of die matiging doorzet.

Het salafisme, ook wel wahabisme genoemd, is de puriteinse vorm van de islam die in Saoedi-Arabië de officiële staatsleer is. Volgens de AIVD kan deze leer "gemakkelijk leiden tot intolerante opvattingen en anti-Westerse sentimenten''.

Vanuit Sauoei-Arabië zijn in het verleden salafistische moskeeën en stichtingen in Nederland gesteund, aldus de AIVD. Inmiddels treedt de Saoedische regering daartegen op, omdat dat land ook te maken heeft met terroristische aanslagen.

Een van de stichtingen die langs die weg ook geld ontving, is al-Haramain. Eerder deze week hebben de Verenigde Staten de Verenigde Naties gevraagd om deze stichting op een lijst van terroristische organisaties te plaatsen. Nederland zal daar volledig aan meewerken, aldus de ministers Remkes (Binnenlandse Zaken), Donner (Justitie) en Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) die het AIVD-rapport vrijdag naar de Tweede Kamer stuurden. Al-Haramain heeft verder nog filialen in Afghanistan, Albanië, Bangladesh en Ethiopië.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief