Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'VN-commissie spreekt zich negatief over Lubbers uit'

4 jun 04

De commissie die beschuldigingen onderzoekt van ongewenste intimiteiten die tegen Ruud Lubbers van de Unhcr zijn geuit, velt een kritisch en negatief oordeel over de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen. Dat meldde NRC Handelsblad vrijdag.

Het dagblad baseerde zich op anonieme bronnen. Die ingewijden hebben gemeld dat het rapport verhaalt van meerdere beschuldigingen. Niet alleen komt de officiële klacht door een vrouwelijk Unhcr-staflid aan bod, maar ook twee, mogelijk drie eerdere incidenten binnen de VN vluchtelingenorganisatie en een incident waarbij een vrouw van buiten de organisatie zou zijn betrokken.

Lubbers erkende vrijdag in het televisieprogramma Netwerk "het objectieve feit, dat er volgens het rapport iets is voorgevallen dat niet door de beugel kan'', maar hij wilde niet concreet ingaan op de inhoud van het rapport. De berichtgeving over de kwestie in de Nederlandse media betitelde Lubbers als roddel en laster. Deze zou ook niet in overeenstemming zijn met de inhoud van onderzoeksrapport.

De Unhcr-topman heeft het rapport ter inzage om een weerwoord te formuleren. Lubbers zei vrijdag niet op welke termijn hij dit verweer zal toesturen aan VN-secretaris-generaal Annan. Wel benadrukte hij niet aan aftreden te denken. "Mijn land, mijn vrouw en mijn gezin hebben mij uitgeleend aan de vluchtelingen'', aldus de Hoge Commissaris. "Ik heb beloofd tot eind 2005 bij de Unhcr te blijven en die belofte zal ik nakomen. Wie eenmaal een vluchteling in de ogen heeft gezien, laat ze niet meer in de steek.'' Over de affaire zelf zei Lubbers: "alles is natuurlijk erg zwaar. In de eerste plaats voor mijn vrouw en mijn gezin.''

Secretaris-generaal Annan heeft eerder deze week aan premier Balkenende laten weten dat het onderzoek binnen enkele dagen zal worden afgerond. Premier Balkenende wil snel duidelijkheid, want hoe langer de onzekerheid duurt, des te groter de speculaties, aldus de minister-president vrijdag na afloop van de wekelijkse ministerraad.

Balkenende zei dat hij eerder contact had met Lubbers zelf. Hij heeft hem toen niet gevraagd of de beschuldigingen kloppen. Hij wil zich buiten de inhoud van het onderzoek houden, omdat die "over percepties gaan, over hoe mensen iets beleven''.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief