Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nieuwe ontwerpresolutie over Irak

5 jun 04

De VS en Groot-Brittannië hebben in de VN-Veiligheidsraad de derde versie gepresenteerd van een ontwerpresolutie over Irak.

De andere permanente leden van de Veiligheidsraad Frankrijk, China en Rusland waren niet tevreden over twee eerdere versies. Ze hadden kritiek op de mate van onafhankelijkheid van de Iraakse overgangsregering.

In de nieuwe versie, waarover nog wordt onderhandeld, zou duidelijk staan vermeld dat de door de VS geleide internationale troepenmacht vertrekt als de overgangsregering daarom vraagt.

30 juni
De nieuwe regering kan daar al vanaf 30 juni om vragen, als de macht wordt overgedragen. In eerdere versies verplichtte de VS zich om pas vanaf januari 2005 te voldoen aan een verzoek tot terugtrekking.

Overigens is het onwaarschijnlijk dat zo'n verzoek wordt gedaan. De Iraakse minister Zebari wees de veiligheidsraad er donderdag op dat de overgangsregering wil dat de multinationale troepenmacht blijft om een mogelijke burgeroorlog te voorkomen. Hij verwacht niet dat de troepen weg zullen zijn voor 2005.

(Bron: NOS nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief