Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

"Gedrag kon niet door de beugel"

5 jun 04

Een onderzoekscommissie van de VN vindt dat er op Lubbers kantoor in Genève iets is voorgevallen dat niet door de beugel kan. Dit zei de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen in Netwerk.

Ruud Lubbers is in Amsterdam voor de opening van het Holland Festival. Wat er nu precies is gebeurd wil hij niet zeggen, alleen dat hij "een gebaar van vriendelijkheid" heeft gemaakt dat kennelijk verkeerd is uitgelegd.

"Ik ben iets te vriendelijk en te fysiek", zei Lubbers. "Maar ik heb sorry gezegd en blijf zitten waar ik zit", voegde hij eraan toe. Hij zal zijn functie als Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen tot 2005 uitdienen.

Lubbers heeft gisteren het onderzoeksrapport ter inzage gekregen en werkt nu aan een weerwoord voor VN-secretaris-generaal Annan.

Lubbers beklaagt zich erover dat de berichtgeving over het onderzoek naar hem in Nederland is aangedikt met allerlei roddel en laster. Dat maakt de affaire heel zwaar, in de eerste plaats voor zijn vrouw en gezin, zegt Lubbers.

NRC

NRC Handelsblad bracht vandaag het nieuws dat het rapport negatief oordeelt over het gedrag van Lubbers. Lubbers neemt afstand van deze publicatie.

De NRC haalt anonieme getuigen aan die zeggen dat het rapport niet alleen handelt over de klacht tegen Lubbersdoor een vrouwelijk Unhcr-staflid, maar ook twee, mogelijk drie eerdere incidenten binnen die organisatie. Ook zou er een incident geweest zijn met een niet-Unhcr-medewerkster.

De vrouwelijke Unhcr-stafmedewerker diende de officiële klacht tegen Lubbers in omdat hij haar in de billen zou hebben geknepen.

(Bron: NOS nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief