Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Balkenende wil brede steun Irak

6 jun 04

Premier Balkenende wil brede steun krijgen voor een verlenging van de missie in Irak in de Kamer. Dat zei de premier in een interview met De Telegraaf van zondag.

Balkenende doet een appèl op de Kamer om 'op een andere manier en met een open vizier' de kwestie te beoordelen. "Stap letterlijk en figuurlijk over de grenzen heen en kijk naar het grote belang dat aan Irak kleeft", zei de premier. "Ik hoop dat iedereen zich bewust is van de enorme internationale belangen die daar spelen."

Het kabinet neemt vrijdag hoogstwaarschijnlijk het besluit om de 1200 Nederlandse militairen langer in Irak te laten blijven, maar de Tweede Kamer moet daarmee vervolgens instemmen. D66 twijfelt nog over de verlenging en de PvdA is faliekant tegen.

Verantwoordelijkheid
Balkenende meent dat als het internationale draagvlak aanwezig is, Nederland zich niet aan zijn verantwoordelijkheid moet willen onttrekken. Hij hoopt op de steun van bijvoorbeeld LPF, die met CDA en VVD zou kunnen zorgen voor een Kamermeerderheid voor de verlenging van de Irak-missie.

PvdA-fractieleider Bos benadrukte in het Radio 1-Journaal dat goed overleg met de Arabische landen noodzakelijk is. "Daadwerkelijk draagvlak in de Arabische wereld is het allerbelangrijkst", aldus Bos. De VN moet volgens hem een serieuze leidende rol krijgen in Irak en de inspraak van de Irakezen moet gewaarborgd zijn.

Volgens CDA-fractieleider Verhagen is het nu allereerst aan de orde of er de komende tijd een taak voor Nederland is weggelegd in Irak. Verhagen herhaalde dat het CDA de verlenging van de missie steunt.

(Bron: NOS nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief