Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Een van de drie rechters zaak-Dutroux vervangen

7 jun 04

In het proces-Dutroux in Aarlen is maandagochtend een van de drie rechters vervangen wegens ziekte. Dat heeft rechtbankvoorzitter Goux maandag bekendgemaakt bij de hervatting van de zitting. De vervanging van rechter Borgers door rechter 't Serstevens, die al meedraaide op de achtergrond, heeft geen gevolgen voor de procesgang. De uitspraak in de zaak-Dutroux wordt medio volgende week verwacht.

Deze week krijgen de beklaagden het laatste woord. Dutroux' eerste raadsman mr. Magnée vroeg voorafgaand aan die zogeheten replieken om extra onderzoek in de zaak. Volgens mr. Magnée schoot de kennis van de jury over de zaak op bijna honderd punten te kort door gebrekkig onderzoek in het verleden.

Het Hof van Aarlen wees het verzoek maandagochtend echter van de hand. De juryleden zijn volgens Goux goed genoeg geëinformeerd om te kunnen oordelen over de zaak. Extra onderzoek zou het proces voor lange tijd hebben stilgelegd.

De raadsman van Dutroux heeft de afgelopen tijd tal van juridische trucs uit de kast gehaald om het proces te blokkeren. Vorige week vroeg hij de juryleden zelfs om helemaal geen oordeel uit te spreken, omdat ze te weinig geïnformeerd zouden zijn.

Juryleden moeten in België echter altijd een antwoord geven op schuldvragen. Als zij dat niet doen, lopen zij kans op een boete van 500 euro.

Paul Marchal, de vader van Dutroux-slachtoffer An, haalde maandag tijdens het laatste woord dat hij mocht voeren op het proces, fors uit naar de ouders van de vroegere vriendin van zijn dochter en medeslachtoffer Eefje Lambrecks. Zij hebben hun klacht en eis om schadevergoeding tegen de vierde verdachte Michel Nihoul laten vallen. Nihoul zou volgens de familie Lambrecks niet schuldig zijn aan medewerking bij de ontvoering van andere meisjes.

Marchal, die al langer in onmin leeft met vader Jean Lambrecks, is altijd van mening geweest dat Nihoul de grote opdrachtgever was en de link vormde naar een groter netwerk van pefofielen. Verder had Marchal scherpe kritiek op de raadslieden van Nihoul en medeverdachte Michel Lelièvre, die tot hetzelfde advocatenkantoor behoren. Zij zouden volgens Marchal Lelièvre tijdens het proces hebben opgeofferd ten gunste van Nihoul, omdat het vast staat dat Lelièvre voorlopig toch niet meer vrijkomt.

(Bron: ANP/BELGA)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief