Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bush reageert op dood Reagan

7 jun 04

De Amerikaanse president Bush heeft zondag in Parijs gezegd dat met Ronald Reagan "een groot Amerikaan is heengegaan'' en dat zijn dood "een trieste dag voor Amerika'' is.

"Tijdens de jaren van president Reagan heeft Amerika een periode van verdeeldheid en twijfel achter zich gelaten en door zijn leiderschap heeft de wereld een periode van angst en tirannie achter zich gelaten.''

Bush prees het karakter van Reagan. "Hij heeft het respect van Amerika gewonnen met zijn grootsheid, de liefde won hij met zijn goedheid'', aldus Bush.

De president werd op de hoogte gesteld van Reagans dood na een diner met de Franse president Chirac in het Elysée in Parijs. In een inderhaast belegde ontmoeting met verslaggevers reageerde hij op Reagans dood. Eerder had het Witte Huis namens Bush al een verklaring doen uitgaan.

Bush zei dat hij Reagans weduwe Nancy en haar familie telefonisch zijn condoleances heeft aangeboden. De vader van Bush, die vice-president was onder Reagan voordat hijzelf president werd, zei dat hij en zijn zoon veel hebben geleerd van Reagan. De vrouw van Bush senior, Barbara, zei tegen verslaggevers bij hun huis in Kennebunkport, dat ze vooral aan Reagan waardeerde dat hij "voor een aantal principes stond''.

(Bron: ANP/RTR/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief