Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Verdonk: Dijkstal moet zijn woorden terugnemen

7 jun 04

Hans Dijkstal moet zijn uitspraken over het integratiebeleid van het kabinet terugnemen. Dat heeft minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie maandag gezegd. Zij reageerde daarmee op een interview met de oud-VVD-leider in het Algemeen Dagblad. De Nederlandse politiek zaait haat en criminaliseert allochtonen, vindt Dijkstal.

Zijn partijgenote wil een gesprek met Dijkstal. Neemt hij zijn woorden niet terug, dan bezint zij zich op andere maatregelen.

Dijkstal is lid van de commissie PaVEM, die de participatie van allochtone vrouwen moet bevorderen. Toevallig is Verdonk maandagmiddag in gesprek met deze commissie. Zij zei voorafgaande aan die bijeenkomst door de uitspraken van Dijkstal "verrast'' en "geraakt'' te zijn.

Het plan van Verdonk om vignetten in te voeren die de mate van integratie van allochtonen aangeven, vindt Dijkstal ronduit eng. "Het begint verdacht veel op de jodenster lijken.'' Volgens Verdonk weet Dijkstal niet waar hij het over heeft. Zij wil een wetenschappelijke methode instellen waarmee het beste de mate van integratie van allochtonen in Nederland kan worden gemeten. Volgens haar heeft dat niets te maken met vignetten.

Dijkstal zei maandagmiddag voor de bijeenkomst met de minister nog steeds achter zijn uitspraken te staan. Verder wilde hij niets kwijt. Ook elders binnen de VVD zijn de uitspraken van Dijkstal slecht gevallen.

Tweede-Kamerlid Wilders noemt het interview van Dijkstal "dom''. Volgens hem slaat Dijkstal enorm om zich heen. Het Kamerlid wijst op excessen die in de islam voorkomen, zoals eerwraak en verminking. "Het is onaanvaardbaar dat je die niet kunt benoemen, ook voor de meerderheid van de moslims. Het is schandelijk dat hij het kabinetsbeleid vergelijkt met nazi-praktijken'', aldus Wilders. Volgens hem moet Dijkstal daarom terugtreden uit de adviescommissie PaVEM.

VVD-fractievoorzitter Van Aartsen zegt daarover: "Ik stuur hem een briefje met enige fractiestandpunten en mijn speeches, zodat Dijkstal zich over de feiten kan buigen.''

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief