Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Legendarische versprekingen van Reagan

7 jun 04

Ondanks de reputatie die Ronald Reagan genoot als The Great Communicator, maakte hij tijdens zijn presidentschap vaak ongelukkige versprekingen. Toch kwam hij daardoor nooit echt in de problemen.

Tijdens de verkiezingscampagne in 1980 tegen president Carter maakte Reagan zichzelf belachelijk door te verklaren dat "bomen meer vervuiling veroorzaken dan auto's''. Ook kreeg hij de lachers op zijn hand toen hij de begrippen recessie en depressie door elkaar haalde. Hij wist er een grap van te maken door te zeggen dat "een recessie is als je buurman zijn baan verliest, een depressie als je zelf je baan verliest en herstel is wanneer Jimmy Carter zijn baan verliest''.

Eenmaal gekozen tot president zei Reagan dat "we gaan proberen de werkloosheid omhoog te krijgen, en ik denk dat we daar in slagen''. Later verklaarde hij dat de armoede in de VS "begint af te nemen, maar nog steeds stijgt''.

Stommiteit
Reagan stond erom bekend dat hij in slaap viel tijdens kabinetsvergaderingen. Ook had hij grote moeite met het onthouden van namen. Zo noemde hij prinses Diana een keer prinses David en zei hij dat Gerald Ford (president van 1974 tot 1976) een communist was.

Een andere stommiteit beging hij tijdens een staatsdiner in Brazilië in 1982 door te toasten op "de bevolking van Bolivia''. Hij probeerde zijn fout te herstellen door te zeggen "dat we daar
hierna naar toegaan'', terwijl in werkelijkheid Colombia het eerstvolgende land op het programma was.

Een van de meest gedenkwaardige blunders was vlak voor een radiotoespraak in 1983. "Landgenoten, ik ben blij dat ik u vandaag kan vertellen dat ik een wet heb ondertekend waarin Rusland vogelvrij wordt verklaard. We beginnen over vijf minuten met bombarderen''. Reagan had niet in de gaten dat de microfoon open stond en zijn woorden werden uitgezonden.

Overwinning?
Een van de sterkste staaltjes van Reagans woordkunst was tijdens de verkiezingsdebatten van 1984 tegen zijn Democratische uitdager Walter Mondale. De toen al bejaarde president was in het eerste debat met Mondale de draad kwijtgeraakt en opeens was zijn leeftijd een item geworden. Toen Mondale erover begon in het tweede debat, kwam Reagan terug met een fabuleuze one-liner: "Ik zal de jeugdige leeftijd en onervarenheid van mijn uitdager niet tegen hem gebruiken''. Zelfs Mondale moest lachen. Reagan verpletterde Mondale vervolgens in de verkiezingen.

(Bron: ANP/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief