Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Resolutie geeft Irakezen macht terug

8 jun 04

De ontwerpresolutie over Irak, waarover de VN-Veiligheidsraad dinsdagavond (Nederlandse tijd) stemt, geeft de Irakezen de macht terug over vrijwel alle belangrijke aangelegenheden in hun land. Een uitzondering vormen de coalitietroepen. De nieuwe Iraakse regering mag wel advies geven over 'fundamentele veiligheids- en beleidszaken, waaronder beleid over gevoelige offensieve operaties", maar heeft geen vetorecht.

De multinationale troepenmacht "staat ter beschikking van" de overgangsregering. De coalitietroepen houden de verantwoordelijkheid voor de vrede en stabiliteit in Irak.

De verwachting is dat alle vijftien leden van de Veiligheidsraad instemmen met de resolutie van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, nadat er lang aan de ontwerptekst is gesleuteld. Uiteindelijk konden ook de grootste critici, Frankrijk, Duitsland en Rusland, zich in de tekst vinden.

De ontwerpresolutie geeft Irak de soevereiniteit terug vanaf 30 juni. Op dat moment houdt het voorlopige coalitiebestuur op te bestaan. De Irakezen krijgen dan weer zeggenschap over hun eigen politiek, maar ook over hun financiën en de natuurlijke bronnen. Dat is in Irak vooral belangrijk wegens de olie. De Iraakse regering wordt daarom ook verantwoordelijk voor het Olie-voor-voedsel-programma.

In de resolutie staat het moment voor de eerste vrije verkiezingen in Irak. Die stemming moet worden gehouden tussen 31 december van dit jaar en 31 januari van volgend jaar. Het overgangsparlement dat daaruit voortkomt, moet ervoor zorgen dat er een nieuwe grondwet komt. Uiterlijk op 31 december volgend jaar moet Irak een regering hebben die op basis van die grondwet is gekozen.

Een rol voor de Verenigde Naties is eveneens in de resolutie vastgelegd. De speciale VN-gezant Brahimi krijgt een adviserende rol. Hij is ook betrokken bij de nationale conferentie die in juli moet leiden tot de vorming van een adviesraad.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief