Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kritiek van Dijkstal valt slecht in VVD

8 jun 04

De kritiek die oud-VVD-leider Hans Dijkstal heeft op de politieke toon over migranten en het huidige integratiebeleid, is maandag slecht gevallen bij minister Verdonk van Integratie en binnen zijn eigen partij. Verdonk, ook een partijgenote, wil dat Dijkstal zijn uitspraken terugneemt. VVD-fractievoorzitter Van Aartsen vergeleek de uitval van Dijkstal (Van Aartsen is 'il capo') met de vrouw die begin april bewust met haar auto op hem inreed.

Verdonk wil snel met Dijkstal praten en bezint zich op maatregelen. Wat die zijn, liet ze in het midden. Zij is vooral boos over de vergelijking die Dijkstal trekt tussen zogeheten vignetten, een methode die wordt ontwikkeld om de integratie te meten, en de jodenster. In het Algemeen Dagblad zei hij de invoering daarvan ronduit eng te vinden. "Het begint verdacht veel op de jodenster te lijken."

Verdonk is "geraakt" door die uitspraak en vindt die "niet kunnen". Ze meent dat Dijkstal niet weet waar hij het over heeft. "De vignetten maken deel uit van een wetenschappelijke methode om kenmerken van integratie op een rijtje te zetten. Er is geen sprake van dat mensen een vignet krijgen." Zij is ook verrast over de andere kritiek van Dijkstal dat de politiek haat zaait en allochtonen criminaliseert. Ze is het daar niet mee eens.

De bewindsvrouw zei dat maandag in Amsterdam, voorafgaand aan een bijeenkomst van de commissie PaVEM, die de emancipatie en participatie van allochtone vrouwen wil bevorderen. Dijkstal zit net als prinses Máxima in deze commissie, waarvan oud-GroenLinks-leider Rosenmöller voorzitter is.

Dijkstal nam voor de bijeenkomst niets terug van zijn woorden, maar wilde ook niets toevoegen. Na afloop zei hij een gesprek met Verdonk af te wachten. Hij is niet van plan uit de commissie te stappen, wat zijn partijgenoot Wilders eist. De commissie is vorige zomer in opdracht van minister De Geus (Sociale Zaken) en Verdonk opgericht. Zij ondersteunt onder meer gemeenten bij het integreren van allochtone vrouwen.

Dijkstal heeft ook kritiek op de huidige VVD'ers. "Onder leiding van 'il capo' Van Aartsen hebben ze voor de harde lijn gekozen." De VVD, waar Wilders en Hirsi Ali voorop gaan in het debat, "zit met de toon en de inhoud op het verkeerde spoor".

Van Aartsen reageerde bitter op de verwijten aan zijn adres. "Dit doet me denken aan wat me op 1 april is overkomen. Mijn reactie is hetzelfde: even helemaal niets", zei hij in NOVA. Van Aartsen ontsnapte op 1 april ternauwernood aan een aanslag toen een vrouw in het centrum van Den Haag met haar auto op hem inreed. Hij bleef ongedeerd, zijn woordvoerder raakte gewond.

Dijkstal vindt dat moslims worden gestigmatiseerd. "Een hele godsdienst wordt aangevallen, hoewel de meeste moslims gematigde, nette mensen zijn. Door keer op keer deze groep aan te vallen, kweek je een heftige tegenreactie." Hij noemt het "van de zotte" dat CDA-leider Verhagen en Van Aartsen over elkaar heen buitelen om het boek De weg van de moslim te verbieden. Wilders pleit voor sluiting van de Al-Tahweedmoskee in Amsterdam, waar het boek te koop is. Dijkstal vindt het onbegrijpelijk dat Kamerleden geen respect voor de Grondwet hebben.

Wilders noemt de uitspraken van Dijkstal "dom". Hij wijst op excessen die in de islam voorkomen, zoals eerwraak en verminking. "Het is onaanvaardbaar dat je die niet kunt benoemen, ook voor de meerderheid van de moslims. Het is schandelijk dat hij het kabinetsbeleid vergelijkt met nazi-praktijken."

Ook VVD-leider Zalm vindt de kritiek van Dijkstal volkomen onterecht, meldde het AD. Hij betreurt het dat de voormalige partijleider verwijst naar de jodenvervolging. VVD-fractievoorzitter Van Aartsen: "Ik stuur Dijkstal een briefje met enige fractiestandpunten en mijn speeches, zodat hij zich over de feiten kan buigen."

CDA-fractieleider Verhagen vindt de uitspraken "ongepast". "Ik geloof dat de kiezer in 2002 een duidelijke uitspraak heeft gedaan over de opvattingen van Dijkstal tot dan toe." De liberalen verloren toen vijftien zetels.

VVD-prominent De Grave, oud-minister en oud-Kamerlid en ruim twintig jaar politieke bondgenoot van Dijkstal, heeft zich verbaasd over de kritiek van 'de bruggenbouwer' Dijkstal. "Dit is zo on-Dijkstal, allesbehalve subtiel. Een zinloze actie, een hunebed in de vijver", zei hij in NOVA. De Grave waarschuwde dat door de uitlatingen van Dijkstal een discussie kan ontstaan over de commissie PaVEM, terwijl dat ongewenst is omdat commissielid prinses Máxima zich als lid van het Koninklijk Huis niet kan verdedigen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief