Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bot: eisen PvdA zijn nu vervuld

8 jun 04

Volgens minister Bot van Buitenlandse Zaken is met de Irak-resolutie waarover de Veiligheidsraad dinsdag stemt aan alle eisen van de PvdA voldaan. Bot zei dat dinsdag tijdens een bijeenkomst met het Genootschap van Hoofdredacteuren in Den Haag.

"Wat wil Bos eigenlijk nog meer? Alles wat de PvdA gevraagd heeft, staat er in. En nog veel meer. Ze moeten niet het onmogelijke vragen. Als de PvdA niet kan instemmen met verlenging van de missie, moeten ze maar aan het Nederlandse volk uitleggen waarom niet", aldus Bot.

Volgens de minister dekt de VN-resolutie alle vragen van de PvdA, komt er een VN-aanwezigheid in Irak en is er een uitnodiging van de nieuwe Iraakse regering aan de buitenlandse troepen om te blijven. Bot verwacht dat het kabinet vrijdag zal besluiten de aanwezigheid met ruim 1300 militairen in Irak "te continueren".

PvdA-leider Bos zei dinsdag in een reactie dat hij zich "bepaald niet onder drug gezet voelt", door de uitlatingen van Bot. Hij noemt de VN-resolutie een "stap in de goede richting", maar stelt dat de PvdA pas een oordeel velt na het kabinetsbesluit van komende vrijdag.

Bos: "Van Srebrenica hebben we geleerd dat je een besluit moet nemen op grond van het complete beeld en niet op basis van vage morele overwegingen." Het PvdA-standpunt over verlenging van de missie blijft dan ook "nee, tenzij".

D66-leider Dittrich wil eerst de tekst van de resolutie bestuderen. "We kunnen niet afgaan op de blauwe ogen van minister Bot."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief