Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Verdachte aanslag Madrid opgepakt

8 jun 04

De Italiaanse politie heeft in Milaan een Egyptische man aangehouden die zij verdenkt van betrokkenheid bij de aanslagen op 11 maart in Madrid. Behalve de Egyptenaar heeft de politie nog twee andere personen gearresteerd. De politie in België heeft vijftien mensen opgepakt die mogelijk iets te maken hebben met de aanslagen. De arrestaties volgden op een Europees politieonderzoek naar verdachten van terrorisme.

De grootste vangst lijkt de Egyptiër Rabei Osman Sayed Ahmed te zijn. De politie pakte hem maandagavond in Milaan op. Zij had diens telefoon al langere tijd afgetapt. De verdachte staat bekend onder de naam Mohammed de Egyptenaar. Volgens de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Pisanu speelde hij een sleutelrol bij de aanslagen in Spanje en maakt hij deel uit van een groep die dicht bij het terreurnetwerk al-Qaeda staat. Madrid heeft om zijn uitlevering gevraagd.

Bij zijn arrestatie zei de Egyptenaar "bereid te zijn een martelarendood" te sterven. De 32-jarige man zou voor zijn verblijf in Italië in Spanje hebben gewoond. Volgens politiebronnen is hij een expert in het maken van explosieven. Mogelijk heeft hij de bommen gefabriceerd die op 11 maart ontploften in verscheidene forensentreinen in Madrid en de dood van 191 mensen veroorzaakten. De Spaanse krant El Mundo berichtte dinsdag dat de man wellicht de militaire tak van al-Qaeda in Egypte leidt.

Een woordvoerder van de Italiaanse justitie meldde dinsdag dat samen met de Egyptenaar nog een andere man is aangehouden die zei Palestijn te zijn en de huisbaas was van de Egyptenaar. De twee zouden mogelijk op het punt hebben gestaan het land te verlaten. Daarom zou de politie "met spoed" hebben ingegrepen. Van een derde arrestant onderzoekt zij nog of hij banden heeft met terroristische organisaties.

Ook in België stonden de vijftien arestaties in het kader van de Europese actie tegen islamitische extremisten. De aanhoudingen hadden plaats in Brussel en Antwerpen en betroffen Jordaniërs, Egyptenaren, Palestijnen en Marokkanen. Enkelen moeten over een paar dagen voor een onderzoeksrechter verschijnen, aldus de federale justitie tegen de Vlaamse omroep VRT. Aan de actie werkten tweehonderd politiemensen mee.

De Belgische woordvoerder repte niet over directe betrokkenheid van de arrestanten bij de aanslagen in Madrid. Wel zei hij dat de politie de vijftien op het spoor kwam nadat Italiaanse gerechtelijke en politie-autoriteiten informatie hadden verstrekt over een groep die mogelijk een aanslag voorbereidde. Er zouden evenwel geen aanwijzingen zijn dat er een aanslag op Belgisch grondgebied gepland stond.

(Bron: ANP/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief