Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

VN-Veiligheidsraad stemt unaniem voor Irak-resolutie

9 jun 04

De VN-Veiligheidsraad heeft dinsdag unaniem ingestemd met de resolutie die de soevereiniteitsoverdracht in Irak regelt. Alle vijftien landen die lid zijn van de raad stemden voor de vierde versie van de resolutie die was ingediend door de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Intussen kwam er in Irak een einde aan de lange gijzeling van verscheidene buitenlanders.

De resolutie bepaalt onder meer dat Irak na 30 juni weer een soevereine staat wordt. Ook wordt er een tijdschema ontvouwd voor democratische verkiezingen in het land, die niet later dan 31 januari 2005 moeten plaatsvinden.

De Amerikaanse president Bush noemde de aanname van de resolutie "een grote overwinning voor het Iraakse volk''. Zijn Russische ambtgenoot Poetin sprak van een "grote stap voorwaarts''. De Britse premier Blair verwelkomde de resolutie als een belangrijke mijlpaal voor het nieuwe Irak. De nieuwe Iraakse president al-Yawar liet weten dat er nu een "nieuw tijdperk aanbreekt in een hopelijk prettige Iraakse geschiedenis''.

In de loop van dinsdag werd al duidelijk dat er in de Veiligheidsraad brede steun bestond voor de jongste versie van de resolutie. Frankrijk en Duitsland, beide tegenstanders van de oorlog in Irak, lieten duidelijk weten voor de resolutie te zullen stemmen.

De Franse en Duitse toezegging volgde op de laatste concessies van de Amerikanen en Britten wat betreft de inhoud van de resolutie. De tegenstanders van de oorlog in Irak wilden dat de toekomstige Iraakse regering meer te vertellen zou krijgen over Amerikaanse militaire operaties.

De resolutie zegt dat de Irakezen advies mogen geven over "fundamentele veiligheids- en beleidszaken, waaronder beleid over gevoelige offensieve operaties'', maar geeft hen geen vetorecht.

Verder is bepaald dat de multinationale troepenmacht in Irak "ter beschikking staat'' van de overgangsregering. De coalitietroepen blijven verantwoordelijk voor de vrede en stabiliteit in Irak.

De resolutie bepaalt verder dat het coalitiebestuur na 30 juni ophoudt te bestaan. De Irakezen krijgen dan weer zeggenschap over hun eigen politieke beleid, hun financiën en de natuurlijke bronnen. Dat is in Irak vooral belangrijk wegens de olie.

Verder is vastgelegd dat het parlement dat bij de eerste vrije verkiezingen, in januari 2005, zal worden gekozen een nieuwe grondwet moet opstellen. Uiterlijk op 31 december volgend jaar moet Irak een regering hebben die op basis van die grondwet is gekozen. Als deze regering is geïnstalleerd, eindigt het mandaat van de internationale troepenmacht. Irak kan overigens al eerder aan de VN vragen dat mandaat in te trekken.

Nu de resolutie is aangenomen, lijkt verlenging van de Nederlandse militaire missie in Irak zeker. Regeringspartijen CDA en VVD hebben al eerder laten doorschemeren daar voor te zijn.

Premier Balkenende zei dinsdag, na de stemming in de Veiligheidsraad, te verwachten dat ook de PvdA uiteindelijk zal instemmen met verlenging van de Nederlandse missie in Irak. Balkenende zei tegen het ANP dat het hem "hoogst onwaarschijnlijk'' lijkt dat de PvdA tegen stemt, "Het gaat dan ook om fair play in de politiek. Deze resolutie is een realiteit waar niemand omheen kan'', aldus de minister-president. Vrijdag besluit het kabinet over de verlenging van de aanwezigheid van ruim 1300 Nederlandse militairen in Irak.

Dinsdag kwam er in Irak een einde aan de gijzeling van drie Italianen die in april werden ontvoerd. Coalitietroepen hebben ook een Pool die vorige week werd ontvoerd samen met de Italianen bevrijd. Iraakse strijders ontvoerden in april vier Italianen, van wie zij er een doodschoten. Ook een Turkse medewerker van een bouwbedrijf, die afgelopen weekeinde was gegijzeld, is dinsdag vrijgekomen. In tegenstelling tot eerdere berichten lieten de gijzelnemers zijn collega niet gaan, meldde de Turkse ambassade in Bagdad dinsdagavond.

(Bron: ANP/RTR/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief