Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

PvdA stelt besluit Irak uit

9 jun 04

De PvdA blijft "vooralsnog" tegen de verlenging van de aanwezigheid van de Nederlandse militaire missie in Irak, hoewel fractieleider Wouter Bos de VN-resolutie over Irak als "een grote stap voorwaarts" omschrijft.

Voor D66 is de resolutie aanleiding om akkoord te gaan met de verlenging. Maar Bos stelt een definitieve beslissing uit tot vrijdag, als het kabinet vrijwel zeker tot verlenging van de missie met acht maanden.

Europese verkiezingen
Dittrich (D66) en Halsema (GroenLinks) roepen Bos op een besluit over Irak niet over de Europese verkiezingen van morgen heen te tillen, maar nu duidelijkheid te geven.

Premier Balkenende (CDA) heeft laten weten dat hij verwacht dat de PvdA akkoord gaat met verlenging van, nu de Veiligheidsraad van de VN unaniem een nieuwe resolutie over Irak heeft aangenomen.

Fair-play
Het gaat om fair-play in de politiek, aldus Balkenende. "Deze resolutie is een realiteit waar niemand omheen kan."
Eeder zei ook CDA-minister Bot dat hij van de PvdA steun voor verlenging verwacht. Hij vindt, net als Balkenende, dat met de nieuwe resolutie bijna alle PvdA-wensen ingewilligd

De PvdA heeft altijd gewezen op het grote belang van een rol voor de Verenigde Naties in Irak. Dat nu ook Frankrijk en China met de resolutie hebben ingestemd, zou volgens de CDA-bewindslieden een signaal moeten zijn "waar de PvdA niet aan voorbij kan gaan".

Helderheid
De premier zal waarschijnlijk morgen een persoonlijk gesprek hebben met PvdA-leider Wouter Bos. Hij hoopt dat Bos daarna "kiest voor helderheid".

Uit een enquête van het Algemeen Dagblad is gebleken dat Nederland verdeeld is over de vraag of de missie in Irak moet worden voortgezet. Van de 750 ondervraagden was 51,2 procent tegen verlenging. Van de nee-stemmers was 61,9 procent vrouw.

(Bron: NOS nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief