Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Staatssecretaris Nijs treedt af

9 jun 04

Staatssecretaris Nijs (VVD) van onderwijs treedt af. Een VVD-woordvoerder heeft dat woensdag meegedeeld. Nijs kwam dinsdag in grote problemen nadat ze in een interview minister Van der Hoeven van Onderwijs had beschuldigd van het spelen van politieke spelletjes en een gebrek aan vertrouwen in haar staatssecretaris.

Nijs kreeg dinsdagavond in een Tweede-Kamerdebat over de kwestie zware kritiek te verduren, maar de Kamer eiste niet haar aftreden. Premier Balkenende en de VVD-top zeiden dinsdag dat Nijs verder kon functioneren.

Hetzelfde zei Van der Hoeven (CDA) in het debat. Zij verklaarde zich woensdagmiddag volkomen verrast door het besluit van Nijs. Ze sprak van "een donderslag bij heldere hemel" en noemde het "jammer". Volgens Van der Hoeven waren zij en Nijs het inhoudelijk op veel punten eens.

VVD-fractieleider Van Aartsen wilde woensdagmiddag nog niet reageren op het besluit van Nijs om af te treden. Hij wacht eerst een officiële mededeling van premier Balkenende af. PvdA-kamerlid Tichelaar vindt dat Nijs dinsdagavond al had moeten aftreden. Hij vermoedt dat haar besluit om dat alsnog te doen het gevolg is van druk uit de VVD-fractie. Die overwoog volgens de PvdA'er tijdens het debat van dinsdag al om de motie van 'treurnis' van de oppositie te steunen.

D66-leider Dittrich noemde het aftreden van Nijs "verstandig. Hij kan zich voorstellen dat zij "de kritiek uit de Kamer de afgelopen nacht op zich heeft laten inwerken". Hij vindt dat een staatssecretaris op "een gezagvolle manier" moet werken en dat Nijs dat gezag na het interview in de Nieuwe Revu niet meer heeft. "Het is goed dat zij de eer aan zichzelf houdt."

LPF-leider Herben vindt het aftreden van Nijs "moedig en verstandig". Hij vindt haar opstappen wel jammer, omdat de LPF inhoudelijk veelal op haar lijn zat. LPF-onderwijswoordvoerster Kraneveldt noemde het optreden van Van der Hoeven en Nijs een dag eerder "volstrekt ongeloofwaardig". Zij houdt Van der Hoeven verantwoordelijk: "Zij heeft het departement niet op orde weten te krijgen."

Fractieleider Halsema van GroenLinks wil woensdagmiddag nog een spoeddebat over het aftreden van Nijs. "Ik hoop dat zij de eer aan zichzelf heeft gehouden. Zo niet dan heeft de coalitie druk op haar uitgeoefend", aldus Halsema.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief