Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nijs ziet geen ruimte om verder te gaan

9 jun 04

De afgetreden staatssecretaris Nijs zegt na de opschudding in de Tweede Kamer over haar interview met Nieuwe Revu niet meer de ruimte te hebben om haar beleid uit te voeren. Dat is voor haar de reden om haar functie neer te leggen, zegt ze in een eerste verklaring.

"Ik ben een ambitieuze staatssecretaris die langetermijnplannen heeft om het hoger- en beroepsonderwijs te hervormen op een open en duidelijke manier die de mensen waar het echt om gaat, dichter bij de politiek brengt", zegt Nijs.

"Dat vind ik belangrijk voor de Nederlandse samenleving en de Nederlandse kiezer. Ik heb niet het vertrouwen dat ik de ruimte krijg om dit te doen. Vandaar dat ik besloten heb mijn functie neer te leggen. Ik heb de minister van mijn beslissing op de hoogte gesteld en zij respecteert die."

Nijs zegt zich na haar interview met Nieuwe Revu te hebben afgevraagd hoe ze nu verder moest. Ze trad niet meteen af, omdat ze zich wilde verantwoorden in de Tweede Kamer. "Juist omdat mijn bedoelingen achter het interview zuiver zijn, vond ik het belangrijk om als staatssecretaris mij te verantwoorden tegenover de Tweede Kamer en de mening van de Tweede Kamer te vernemen."

Nijs heeft haar beslissing woensdag rond het middaguur bekendgemaakt aan premier Balkenende en vice-premier Zalm. Balkenende had laten weten dat Nijs als staatssecretaris had kunnen aanblijven.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief