Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nijs voelde zich niet gesteund door minister

9 jun 04

Staatssecretaris Nijs moest aftreden omdat ze binnen de coalitie en ook in samenwerking met minister Van der Hoeven niet meer kon functioneren. "Andere partijen binnen de coalitie en ook de minister zouden gebruik kunnen maken van mijn vermeend zwakke positie." Met haar eigen functioneren als staatssecretaris heeft haar vertrek niets te maken, stelde ze woensdag in een persconferentie.

Nijs gaf aan zich ondanks het uitgesproken vertrouwen van minister Van der Hoeven niet meer door haar gesteund te voelen. Aan het debat van dinsdagavond, waarin ze zich probeerde te verdedigen, had de afgetreden staatssecretaris geen goed gevoel overgehouden. Weliswaar kreeg ze de formeel steun van de coalitiepartijen, maar de staatssecretaris kreeg het gevoel dat ze geen ruimte meer had haar beleid goed uit te voeren.

"Dat gevoel van onzekerheid bleef knagen, ook door de opstelling van de minister tijdens het gesprek met het personeel van het ministerie." Woensdagmorgen spraken Van der Hoeven en Nijs de ambtenaren op OCW toe om aan te geven dat ze weer samen verder konden. Verder neemt Nijs het de minister kwalijk dat deze niet als eerste het woord nam tijdens het Kamerdebat van dinsdag waarin Nijs zich moest verdedigen.

"Ik had sterk gevoel dat ik niet alleen onder curatele kwam te staan, maar ook geen vertrouwen meer had. Dat heeft voor mij de deur dichtgedaan. Ik wil niet nog een keer dat de coalitie mij de hand boven het hoofd moet houden."

Na het optreden van de beide bewindslieden, kreeg Nijs een telefoontje van vice-premier en partijgenoot Zalm om bij hem langs te komen. Een goed idee, vond de staatssecretaris, want ze wilde met hem praten over het slechte gevoel dat ze nog steeds had over haar verhouding met Van der Hoeven.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief