Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Terugtrekking Gazastrook begint al in augustus'

10 jun 04

De ontruiming van joodse nederzettingen in de Gazastrook begint al in augustus, zo berichtte het Israëlische dagblad Haaretz donderdag. De krant baseert zich op een memo van de Nationale Veiligheidsraad dat woensdag is overhandigd aan de betrokken ministeries.

Volgens dat document zullen alle kolonisten die in september 2005 nog in de Gazastrook zijn, desnoods met geweld worden verwijderd. Degenen die vanaf augustus vrijwillig vertrekken, krijgen een financiële compensatie. Bronnen rond de regering melden echter dat het mogelijk is dat het tijdschema nog wordt aangepast onder politieke druk.

Het Israëlische kabinet stemde eerder deze week in met terugtrekking van het leger uit de Gazastrook, maar nog niet met ontruiming van de nederzettingen in het bezette Palestijnse gebied. Daarover wordt pas begin 2005 een beslissing verwacht. Op de Gazastrook wonen 7800 joodse kolonisten, temidden van 1,3 miljoen Palestijnen.

Sharons plan om alle nederzettingen in de Gazastrook en vier op de Westelijke Jordaanoever te ontmantelen stuit op fel verzet binnen zijn rechtse regeringscoalitie. Hij zal de komende maanden nodig hebben om de coalitie te versterken en mogelijk een alliantie aan te gaan met de centrum-linkse Arbeidspartij.

(Bron: ANP/RTR)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief