Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

G8 verdeeld over schulden Irak

10 jun 04

Tussen de landen die de G8 vormen bestaat verdeeldheid over de omvang van de schuldvermindering voor Irak. Wel zijn ze het erover eens dat een deel van de schuld moet worden kwijtgescholden voor de wederopbouw van het land. Dat is gebleken op de top die de acht landen in de Amerikaanse staat Georgia houden.

De Verenigde Staten zijn voorstander van het schrappen van 90 procent van de Iraakse schulden. Landen als Frankrijk en Rusland willen zover niet gaan omdat Irak met zijn olie-inkomsten zichzelf deels kan bedruipen. Irak heeft een buitenlandse schuld van 120 miljard dollar.

Frankrijk is bereid een "substantieel" deel van de Iraakse schuld te schrappen. Dat zou neerkomen op ongeveer de helft van de schulden. De Fransen zijn bang voor een precedent als de Amerikanen hun zin zouden krijgen. In dat geval zouden ook andere landen kunnen aandringen op meer schuldvermindering. De donorlanden binnen de zogeheten Club van Parijs zullen zich nu over het vraagstuk buigen. De G8 hoopt dat ze er nog dit jaar uitkomen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief