Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

al-Qaeda keurt Amerikaans beleid Midden-Oosten af

12 jun 04

Een van de leiders van het terreurnetwerk al-Qaeda heeft in een videoboodschap het Amerikaanse beleid in het Midden-Oosten veroordeeld. De band, met daarop een stem die wordt toegeschreven aan de rechterhand van Osama bin Laden, Ayman al-Zawahri, werd zaterdag door de tv-zender al-Arabiya uitgezonden.

In de uitzending werd klaarblijkelijk verwezen naar de plannen van Washington die in februari uitlekten om de democratie in het Midden-Oosten te bevorderen. Tijdens de top van de rijkste
industrielanden, de G8, werden de plannen deze week grotendeels herschreven. Veel Arabische landen zagen in de oorspronkelijke voorstellen een poging van Washington om de situatie in het Midden-Oosten aan te passen aan de belangen van Israël.

"Amerika heeft niets van doen met hervormingen. Wat het echt wil is om de huidige regimes te vervangen door nieuwe regimes", aldus de stem op de band. "Deze veronderstelde Amerikaanse hervormingen zullen geen waardigheid of onafhankelijkheid brengen. Het echte hervormingsproces begint vanuit onszelf met het planten van de geest van het verzet in onze zielen en die van onze kinderen."

Volgens Washington speelde al-Zawahri een belangrijke rol bij de aanslagen van 11 september 2001. Deskundigen konden niet vaststellen of de stem inderdaad van al-Zawahri was.

(Bron: ANP/RTR)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief