Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Veel slachtoffers door autobom in Bagdad

14 jun 04

In een drukke winkelstraat in Bagdad is maandagochtend een autobom ontploft. Door de zelfmoordaanslag zijn zeker dertien doden gevallen. Vijf slachtoffers zijn buitenlandse burgers die werkten in opdracht van Amerikaanse bestuur in Irak, zo meldde de Iraakse premier Iyad Allawi maandag. Volgens ziekenhuisbronnen raakten zeker vijftig mensen gewond onder wie drie buitenlanders.

De bom explodeerde op het moment dat er een konvooi van het Amerikaanse bestuur langs kwam. Dat bestuur heeft vele duizenden buitenlanders in dienst. Het gaat vooral om beveiligingsagenten en mensen die betrokken zijn bij de wederopbouw van het land. Bij de buitenlandse doden zou het gaan om twee Britten, een Amerikaan, een Fransman en een Filipino. Zij zouden werkzaam zijn voor het Amerikaanse bedrijf General Electric.

Door de ontploffing nabij het Tahrir-plein stortte ook een deel van een gebouw in en raakten mensen bedolven onder het puin. Volgens premier Allawi proberen de daders met de aanslag "te voorkomen dat de macht en soevereiniteit op 30 juni worden overgedragen". Amerikaanse en Britse autoriteiten hebben eerder al gewaarschuwd voor een opleving van het geweld in de aanloop tot de machtsoverdracht.

Volgens getuigen stopte de dader zijn voertuig naast het konvooi van drie terreinwagens van het type die veel door buitenlandse teams worden gebruikt. "De dader zette zijn Volkswagen Brazilia tussen deze wagens en blies zichzelf op", aldus majoor Saleh tegen de BBC. Andere getuigen zeiden dat een geparkeerde auto van afstand tot ontploffing werd gebracht.

Een tweede autobom ontplofte in Salman Pak zuidoostelijk van Bagdad. Volgens de politie reed de dader met zijn wagen in op een konvooi politievoertuigen om vervolgens een bom tot ontploffing te brengen. Vier mensen kwamen om en vier anderen raakten gewond. De aanslagen komen een dag na een aanslag op een Amerikaanse basis bij de hoofstad. Hierdoor kwamen zeker zeven en mogelijk twaalf Irakezen om het leven.

(Bron: ANP/AFP/RTR)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief