Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Clinton verkoopt memoires en Kerry

14 jun 04

De Amerikaanse ex-president Bill Clinton zal de promotie van zijn nieuwe boek 'My Life' aangrijpen om nationaal ook reclame te maken voor de Democratische presidentskandidaat John Kerry.

Adviseurs van Clinton hebben daarover overleg gevoerd met de Democratische Partij en het campagneteam van Kerry, aldus The New York Times van maandag. Het zal de eerste keer zijn dat Clinton zich werkelijk actief zal inzetten voor de Kerry-campagne.

De inzet van Clinton voor zijn partijgenoot ligt om verschillende redenen politiek gevoelig. Binnen de Democratische partij is er een flinke schare Clinton-haters die elke verwevenheid met Kerry zal verafschuwen. Bovendien stellen federale regels strenge eisen aan dergelijke politieke sluikreclame.

De politiek strategen binnen de Democratische partij willen graag gebruikmaken van de komende grootschalige publiciteitscampagne van Clinton, die later deze maand door onder meer de grote zenders ABC, NBC en Oprah Winfrey geïnterviewd zal worden.

Tegelijkertijd willen ze niet dat de schandalen rond het presidentschap van Clinton, die in het boek worden besproken, op enigerlei wijze in de campagne van Kerry worden betrokken. Het zou kiezers kunnen afschrikken als Clinton en Kerry in één adem worden genoemd. Dat was ook de reden waarom Al Gore, vice-president onder Clinton, tijdens de verkiezingscampagne van 2000 afstand nam van de ex-president.

Clinton zal daarom subtiel te werk gaan, aldus Amerikaanse media. Bovendien verzekert zijn uitgever dat er binnen de regels gewerkt wordt. Doel van Clintons campagne is de verkoop van zijn boek en niet het bekritiseren van president Bush of het steunen van Kerry. Daarmee overtreedt Clinton geen verkiezingsregels, alhoewel politiek waarnemers verwachten dat er zeker klachten zullen worden ingediend tegen de komende optredens van Clinton.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief