Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kerry heeft Vilsack op oog voor vice-presidentschap

14 jun 04

De gouverneur van de Amerikaanse staat Iowa, Tom Vilsack, maakt een zeer goede kans om de 'running mate' van de Democratische presidentskandidaat John Kerry te zijn. Dat berichtte The Los Angeles Times maandag. Kerry moet nog altijd zijn kandidaat voor het vice-presidentschap naar voren schuiven. Het is niet bekend wanneer hij dat zal doen.

Volgens de LA Times staat Vilsack hoog op het lijstje van Kerry, samen met Dick Gephardt en John Edwards, die beiden eerder uit de race om het Witte Huis stapten. Kerry zou ook graag de Republikein John McCain naast zich zien, maar die zou niets voelen voor de post.

Vilsack zou om verschillende redenen een grote kanshebber zijn. Hij is een welbespraakte "frisse wind" in de Amerikaanse politiek, die een succesvol beleid voert in zijn kleine landbouwstaat. Hij is bovendien iemand die niet zoals de "mooie" Edwards of de politiek zeer ervaren Gephardt Kerry snel in de schaduw zal stellen.

De 53-jarige gouverneur heeft volgens de krant ook een achtergrond waarvan de media zullen smullen: een weeskind dat werd geadopteerd door een gezin in Pittsburg, een jeugd vol problemen met een aan alcohol verslaafde moeder en uiteindelijk een mooie en succesvolle loopbaan als burgemeester, senator in Iowa en uiteindelijk gouverneur daar. Vilsack heeft eerder gezegd niet meer beschikbaar te zijn voor een derde termijn als gouverneur. Zijn mandaat loopt nog tot 2006.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief