Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

PvdA wil onderzoek parlement naar misstanden ministerie

14 jun 04

De PvdA wil een parlementair onderzoek naar misstanden op het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). "Het gezag van het departement en van de minister verdwijnt", zei Tweede-Kamerlid Hamer maandag in overleg van de Kamer met onderwijsminister Van der Hoeven.

De aanleiding voor het onderzoek zijn de incidenten op het ministerie van de laatste tijd. De PvdA stelt vast dat van de belangrijkste ambities van de minister weinig is terechtgekomen: openheid en transparantie tegenover het onderwijsveld en controle over het departement. "Zonder onderzoek blijf je van incident naar incident hobbelen."

Het CDA nam meteen krachtig stelling tegen het verzoek om een parlementair onderzoek naar het departement dat wordt geleid door partijgenoot Van der Hoeven. CDA'er De Vries bestempelde berichten over grote uitgaven aan interim-managers en een gebrek een politieke leiding als oude verhalen uit anonieme bronnen. "De minister is al bezig dit aan te pakken. Wat wil je nog meer? Een onderzoek is een overbodige en goedkope oplossing."

D66-Kamerlid Lambrechts vindt dat de minister heel snel in moet grijpen. "Anders wordt zij onderdeel van het probleem." Ze zei "plaatsvervangende schaamte" te voelen over het hoe het departement overkomt naar buiten. "Hoe kan het departement nu nog geloofwaardig opereren tegenover het onderwijsveld? Scholen die tot drie keer toe onder de maat presteren, dreigt de minister op te heffen. Het ministerie heeft nu de vijfde reorganisatie op rij zonder de beoogde verbetering. Moet het departement nu maar opgeheven worden?"

Van een parlementair onderzoek repte Lambrechts niet. Wel wil ze dat de Algemene Rekenkamer de doelmatigheid onderzoekt van de vele interim-managers en externe adviseurs bij OCW en de gang van zaken rond de Jamby-affaire. De rechter sprak vorige week drie ambtenaren vrij die valse rekeningen zouden hebben gemaakt voor het internetbedrijf Jamby van Adam Curry. Eigenlijk had het Openbaar Ministerie oud-topmambtenaar Vrolijk moet vervolgen, vond de rechter.

De Kamer wilde maandag van minister Van der Hoeven weten waarom ze aangifte had gedaan tegen de drie ambtenaren en Vrolijk uit de wind hield.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief