Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Sharon overleeft weer een motie van wantrouwen

14 jun 04

Het Israëlische parlement (Knesset) heeft maandag drie moties van wantrouwen verworpen. Een daarvan was van de Nationale Unie en ging over het plan van premier Ariel Sharon voor de terugtrekking van Israël uit de Gazastrook. De andere twee betroffen sociale kwesties.

De Nationale Unie is tegen de ontruiming van de joodse nederzettingen in de Gazastrook. Eerder deze maand had Sharon voor de stemming over het plan in het kabinet de twee ministers van de Nationale Unie ontslagen, omdat die tegen het plan zouden stemmen. Daarop volgden twee moties van wantrouwen, van de sociaal-democratische Yahad-Meretz en de Arabische partijen en van de ultra-orthodoxe Shas-partij. Die overleefde Sharon ook.

Net als bij de vorige moties van wantrouwen, heeft de Arbeidspartij maandag de val van de regering voorkomen door zich van stemming te onthouden. Deze grote oppositiepartij is voorstander van evacuatie van de Gazastrook en heeft daarom besloten als vangnet voor de regering te dienen. Zonder de stemmen van de Arbeidspartij kan de oppositie niet de 61 stemmen verzamelen die nodig zijn om de regering omver te werpen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief