Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Aanslagen 11 september waren uitgesteld'

15 jun 04

De aanslagen van 11 september in de Verenigde Staten waren eigenlijk voorzien voor enkele maanden eerder. De Amerikaanse commissie die '11 september' onderzoekt, heeft daar volgens The Washington Post van dinsdag aanwijzingen voor gevonden.

Al-Qaeda was van plan om de aanslagen in mei of juni 2001 uit te voeren, maar stelde ze uit omdat de belangrijkste zelfmoordpiloot, Mohammed Atta, er nog niet klaar voor was. Dat meldde de krant op gezag van anonieme bronnen rond het onafhankelijke onderzoek. De informatie zou onder meer komen van verdachte terroristen die na de aanslagen zijn opgepakt.

Khalid Sheik Mohammed, een van de meesterbreinen achter '11 september' zou al-Qaeda-leider Osama bin Laden hebben overgehaald om de aanslagen enkele maanden uit te stellen wegens organisatorische problemen. Zo zouden de zelfmoordpiloten pas in mei zijn begonnen met het verkennen van passagiersvluchten op Amerika. De terroristen hebben volgens een bron dagenlang vluchtnummers en tickets bestudeerd voor vluchten op diverse data, niet alleen 11 september. De uiteindelijke datum is vermoedelijk enkele weken tevoren vastgesteld. Op 11 september kaapten zelfmoordenaars vier passagiersvluchten. Twee vlogen er in het World Trade Center in New York, een op het Pentagon in Washington en een stortte neer in Pennsylvania.

De FBI (Amerikaanse federale recherche) leek er steeds vanuit te gaan dat de datum van 11 september 2001 altijd had vastgestaan. De informatie komt uit een ontwerprapport dat circuleert onder regeringsfunctionarissen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief