Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Rutte staatssecretaris van Onderwijs

16 jun 04

Staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken zal de vorige week afgetreden staatssecretaris Nijs van Onderwijs opvolgen. Hij wordt op zijn beurt opgevolgd door H. van Hoof, voormalig staatssecretaris van Defensie en oud-VVD-Kamerlid.

Ingewijden hebben dat woensdag bevestigd. Rutte en Van Hoof worden naar verwachting woensdag ontvangen door premier Balkenende. VVD-staatssecretaris Nijs trad vorige week af na ruzie met naar minister Van der Hoeven. De VVD-top is een week bezig geweest met het vinden van een opvolger voor haar.

Mark Rutte (37) werd in 2002 staatssecretaris van Sociale Zaken. Daarvoor had hij geen politieke ervaring, afgezien van zijn voorzitterschap van de liberale jongerenorganisatie JOVD. Hij geldt in de VVD als zeer talentvol en zelfs als een mogelijke toekomstige partijleider.

Henk van Hoof (56) was van 1991 tot 1998 Tweede-Kamerlid voor de VVD. Hij hield zich in die periode vooral bezig met de portefeuille Sociale Zaken. Zo was hij onder meer lid van de parlementaire enquêtecommissie-Buurmeijer, die in 1993 onderzoek deed naar misbruik van de WAO. In 1998 werd voormalig marine-officier Van Hoof staatssecretaris van Defensie in Paars-2. Een van zijn belangrijkste onderwerpen was de JSF, de opvolger van de F16. Van 2002 tot 2003 was Van Hoof weer Kamerlid. Daarna verliet hij de politiek. Hij wordt, net als Rutte, gerekend tot de linkervleugel van de VVD.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief