Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Terroristen planden tien aanslagen in VS

16 jun 04

De terreurbeweging al-Qaeda was aanvankelijk van plan tot tien aanslagen uit te voeren op de Verenigde Staten. Oorspronkelijk wilden de terroristen ook passagiersvliegtuigen inzetten tegen kerncentrales en de hoofdkwartieren van de inlichtingendienst CIA en de federale recherche FBI.

Verder stonden de hoogste gebouwen in de staten Californië en Washington op de lijst mogelijke doelwitten. Het brein achter de aanslagen, Khalid Mohammed, opperde aanvankelijk ook het opblazen van vliegtuigen boven de Stille Oceaan. Op aandringen van al-Qaeda-leider Bin Laden zagen de terroristen van een deel van de aanslagen af omdat zij te moeilijk waren te coördineren.

Dat blijkt uit het woensdag gepubliceerde voorlopige verslag van de onafhankelijke Amerikaanse commissie die de aanslagen van 11 september 2001 onderzoekt. De commissie stelde verder vast dat de leider van de aanslagen, Mohammed Atta, bijna zijn vlucht uit Boston miste met het toestel waarmee hij zich in het World Trade Center boorde.

Uit de documenten blijkt ook dat er contact bestond tussen al-Qaeda en de Saoedische Hezbollah. Deze groep extremistische moslim-sjiieten zou verantwoordelijk zijn voor de aanslag in 1996 op de Khobar-torens in Saoedi-Arabië.

De onafhankelijke commissie kreeg woensdag te horen dat de Amerikaanse autoriteiten sinds 11 september 2001 meerdere aanslagen vanuit de lucht verijdelden. De regerings-functionarissen wilden geen details geven, behalve dat de beoogde doelwitten zowel in het oosten als westen van de Verenigde Staten waren. Een FBI-topman en een CIA-deskundige maakten duidelijk dat nieuwe aanslagen door de al-Qaeda-groep niet zijn uit te sluiten.

(Bron: ANP/DPA/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief