Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Jury verdeeld over rol Nihoul

17 jun 04

De jury in het proces-Dutroux is verdeeld over de rol van de Brusselse zakenman en medeverdachte Michel Nihoul. Zeven vinden hem wel schuldig en vijf niet aan de ontvoering van meisjes. Dat heeft de voorzitster van de jury donderdagmiddag bekendgemaakt.

Gevolg is dat de drie rechters nu de doorslag moeten geven over Nihoul. De Belgische wet bepaalt dat een stemming van zeven tegen vijf in een schuldvraag altijd opnieuw door de professionele rechters moet worden overgedaan. Het Hof zal zich hier donderdagmiddag later over beraden.

De jury heeft drie dagen vergaderd over de 243 schuldvragen ten aanzien van de vier verdachten. De verdachten is ontvoering, verkrachting en moord van jonge meisjes ten laste gelegd.

Na het uitspreken van de schuldvraag moet de jury zich samen met de drie rechters beraden op de hoogte van de straffen. Dat gebeurt waarschijnlijk pas volgende week. Het geruchtmakende proces tegen Dutroux en zijn medeverdachten is 1 maart begonnen.

Marc Dutroux is volgens de jury op de hele lijn schuldig aan de ontvoering van de meisjes Julie en Melissa. Ook zou hij schuldig zijn aan de moord op de meisjes An en Eefje en zijn vroegere compaan Bernard Weinstein.

Ook Dutroux' ex-echtgenote Michelle Martin en handlanger Michel Lelièvre zijn volledig medeschuldig aan de ontvoeringen van de meisjes. Dutroux wordt verder door de jury gezien als leider van een criminele bende, die achter de ontvoeringen zou zitten. De jury is er verder van overtuigd dat hij alle ontvoerde meisjes heeft verkracht. Ook drie Slowaakse meisjes zijn door Dutroux verkracht.

Nihoul is volgens de jury wel schuldig aan de organisatie van drugshandel, waaraan Dutroux en Lelièvre medeplichtig waren.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief