Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nederland krijgt gedeeltelijk zin bij Europese grondwet

18 jun 04

Het voorzitterschap van de Europese Unie is Nederland gedeeltelijk tegemoetgekomen met een compromistekst over begrotingstekorten in de nieuwe Europese grondwet. Europese lidstaten zouden in economisch goede tijden geld opzij moeten zetten voor het wegwerken van begrotingstekorten.

Nederland had aangedrongen op een dergelijke passage in de grondwet. Op een ander punt heeft Nederland nog niet zijn zin gekregen. Dat gaat over de rol van de Europese Commissie bij het bewaken van het stabiliteitspact, het verdrag dat de begrotingstekorten in toom houdt om de eurokoers te stabiliseren.

Nederland wil een grote bevoegdheid voor de Europese Commissie: lidstaten zouden haar voorstellen alleen bij unanimiteit mogen afwijzen. Andere landen voelen daar nog niet zoveel voor. In de huidige compromistekst is nog sprake van vrijblijvende aanbevelingen.

Een tweede nadelig punt voor Nederland is dat landen moeilijker aangepakt kunnen worden wegens te hoge begrotingstekorten. In de compromistekst staat dat in Europese ministerraden een meerderheid van 72 procent van de stemmen nodig is om schendingen van het stabiliteitspact aan te pakken. In eerdere voorstellen was dat 55 procent.

De 25 EU-landen vergaderen vrijdag over de nieuwe Europese grondwet. Ze hopen deze voor het weekend af te ronden.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief